fredag 27 november 2009

Budget beslutad i tid av osäkerhet

Fullmäktiges majoritet har nu beslut om budget 2010 – 2011. Konjunkturen är osäker och när 2010 är ett valår är framtiden mer osäker än någonsin. Moderaterna beslöt i november 2008 att en ”tvåårsbudget” skulle införas och fattade då beslut om 2009 och 2010. Anslagen generellt skulle höjas med 3 procent 2010. Den budgeten höll på sin höjd några månader.

Till sommaren hade prognoserna försämrats. Då fattade moderaterna raskt beslut om nedskärningar i 80 snabbt framtagna förslag på totalt över 100 mkr fram till 2012. Ca 60 mkr ska sparas redan 2010. Socialnämnden och barn- och grundskolenämnden står för större delen. 3 procents uppräkning 2010 blev plötsligt noll. Och detta utan beslut av fullmäktige.

Sen kom oväntat 47 mkr extra från staten. Syftet var att bevara kvaliteten i skola och omsorg och att värna sysselsättningen under 2010. De styrande beslöt att ge nära nog alla pengar som engångsanslag utan särskilda direktiv. Men trots 37 mkr extra till skola och omsorg ska alla besparingar genomföras. Totalt blir det för skola och omsorg 2010 ett minus på ca 20 mkr. Extrapengarna framställs som satsningar och kvalitetshöjningar. Innehållslösa floskler är regel i Täby. De kommande åren i Täby kommer att präglas av avgiftshöjningar, varsel och uppsägningar. Vad vi vet idag försvinner extrapengarna och sen ska ännu mer sparas. T ex får förskolan i Täby 2011 nästan 30 mkr mindre än 2009.

Folkpartiet gör budget för ett år i taget. Vi väljer att med hjälp av extrapengarna räkna upp anslagen med 1,5 procent 2010. I en stram men balanserad budget med oförändrad skatt avvisar vi nedskärningar som ger alltför negativa effekter för barn, unga och äldre. Under 2010, när kunskap om aktuella förutsättningar finns, tar vi ställning till 2011.

Vi missade i vår budget ca 1,5 mkr i kostnader för att avveckla avgifterna för skollunchen i gymnasiet. Detta blev ett av moderaternas huvudnummer i debatten. Hösten 2008 anklagade moderaterna FP för skattehöjning 2010, trots att vi ännu inte hade gjort någon budget själva. Samma visa upprepade sig märkligt nog även i år. Gång på gång upprepade Leif Gripestam (M) och Fredrik Schulte (M) att Folkpartiets budget för 2011 innebär skattehöjning. Det hela blev nästan patetiskt. Tyvärr kommer detta falska påstående att upprepas.

Den som påstår att det går att göra säkra prognoser och budgetar för flera år framåt har inte verkligheten på sin sida. Att idag säga något bestämt om år 2011 och 2012 kräver en kristallkula. Bara politiker som aldrig ser någon risk med eller ständigt förordar stora nedskärningar fattar bindande beslut om sådana med det underlag som finns idag. Det finns ljuspunkter i ekonomin och för 2009 beräknar nu Täby kommun ett överskott på ca 74 mkr. Efter tillfälliga intäkter, d v s resultat enligt balanskravet, prognostiseras årets överskott till ca 42 mkr.

4 kommentarer:

  1. Jag är intresserad av FP i Täby, men vad skiljer egentligen er från moderaterna?

    Ni vill satsa mer på skola och dagis, väl så. Men vad ska skäras ned istället, alternativt hur mycket ska skatten upp?

    SvaraRadera
  2. Vårt budgetförslag för 2010 ger ett överskott på några miljoner. Moderaterna räknar med 28 miljoner i överskott plus en reserv på 10 miljoner. Vårt förslag innehåller inte heller ett antal miljoner i omställningskostnader, t ex avgångsvederlag till anställda som inte får behålla jobbet. I vår ekonomiska värld hade det inte heller funnits stora summor till advokater eller andra kostnader till följd av gjorda avknoppningar. Vi drar ner några miljoner extra på kommunstyrelsen.

    Regeringens extra pengar klarar problemen 2010 och vårt förslag är oförändrad skatt. Ingen vet hur det ser ut 2011. Årets budget beräknas landa i ett överskott på 42 miljoner och det finns flera ljuspunkter i ekonomin. Dessutom är 2010 ett valår. Vi vill inte göra nedskärningar som får långsiktigt negativa effekter för invånarna på så osäkert underlag. Folkpartiet tar ställning till 2011 när underlag och kunskap finns under 2010. Men den politiker som vill göra nedskärningar och aldrig ser några negativa konsekvenser av dessa ser det på ett annat sätt.

    Blir det problem 2011 får vi sänka kostnaderna, öka intäkterna eller en kombination av de båda. Vi sänker skatten när det är möjligt och kan höja den om det är absolut nödvändigt.

    Skiljelinjerna i övrigt mellan oss och moderaterna gäller t ex målet 80 000 invånare i Täby som vi inte står bakom. Det är viktigt att vi blir fler invånare i Täby, men utan siffer- och årtalsexercis. Folkpartiet tycker att kommunen ska ha ett fortsatt ansvar för kultur och fritid i Täby. Vi tycker inte att privat drift har något egenvärde och vi gillar varken avknoppningar eller andra tvångsprivatiseringar. Vi för inte heller samma ångestfyllda retorik som moderaterna om kommunalskatten. Folkpartiet betonar mer kommunens ansvar, särskilt för barn, unga och äldre och hävdar tydligt valda politikers skyldighet att ta ansvar för skattepengarna, vare sig verksamheten bedrivs kommunalt eller privat. Kommunen är inget företag och marknaden kan inte lösa allt.

    SvaraRadera
  3. Gott att höra att ni inte vill fortsätta privatisera av ideologiska skäl. Politikers strävan att "leka marknad" med dagis, sjukvård och utbildning är direkt skadlig i ett längre perspektiv. Hanteringen av Tibble är ren idioti och kommer att kosta Moderaterna många väljare i Täby. Som skattebetalare har jag inget som helst intresse av att tillgångar säljs till underpriser, eller överhuvudtaget.

    Hur ställer ni er till utbyggnad av kollektivtrafiken, jag tänker främst på Roslagsbanan och Tunnelbanan till Täby C?

    Bostadsförsörjningen är ett annat sorgligt kapitel. I princip byggs inget för ungdomar och folk med normala inkomster. Täby C blir nog bra, men säkert bara dyra bostadsrätter.

    SvaraRadera
  4. I närtid är förbättringarna av Roslagsbanan det mest angelägna. Upprustningen de närmaste åren kan öka kapaciteten och minska restiderna mer än vi anar. Om säkerhet och service också förbättras blir det kanon. Jag tänker på förbättrade perronger, bättre vagnar, bättre information och möjligheten att ta med barnvagnar och cykel.

    Vi vill också dra banan till Arlands. Det är bara ca 13 km från Vallentuna till Arlanda. En resa från Roslags Näsby till Arlanda kan ta 30 min. Gärna också öppnande igen av linjen till Rimbo.

    Svårt att idag veta hur långt detta räcker. Vissa hävdar att ändstationen också kan flyttas från Stockholm Ö till centralen.

    Annars förespråkar nordostkommunerna Roslagspilen, ett nytt pendeltåg från Solna via Danderyd, Täby, Arninge och Åkerberga till Norrtälje. Hoppet om tunnelbana lever än. I så fall skulle det bli en kombination av grön och röd linje med röda till Täby C/Arninge.

    Tyvärr ska detta inte utredas förrän kanske 2020. Folkpartiet i Täby utesluter inte något alternativ, det viktiga är att nu först ta vara på Roslagsbanan och sen närmare se vad som blir bäst. Busstrafiken i Täby måste också bli bättre.

    Vi tycker att det behövs både studentbostäder, fler hyresrätter och olika bostäder som passar ungdomar och mindre familjer. Det måste finnas större valmöjligheter och större mångfald i Täby även på bostadsområdet.

    Vi har för avsikt att under våren ta fram konkreta förslag på vad som kan byggas var. Vi måste ge större möjligheter till ungdomar 20 - 30 år och till människor som inte vill eller kan lägga mycket stora pengar på boendet och ta alltför stora lån.

    SvaraRadera