fredag 4 december 2009

Leif Gripestam (M) tar priset

Tyvärr visar det sig att mina farhågor besannas. I nyhetsbrev nr 25 ägnar Leif merparten av utrymmet åt att konstruera påståenden om Folkpartiets budgetalternativ för 2010. I och för sig är det intressant, om än märkligt, att han ser den uppgiften som prioriterad.

Leif Gripestam upprepar sina inövade teser och påstår att Folkpartiets alternativ ger en skattehöjning 2011. Detta trots att vi själv ännu inte har gjort någon budget eller tagit ställning till 2011. I dagsläget är inte förutsättningarna för 2011 tillräckligt klara. Vi gör bara budget för ett år i taget, precis som Täby kommun alltid gjort fram till 2008. Då, i november, beslutade moderaterna om en tvåårsbudget. Den höll bara någon månad. Gripestams mantra den gången var att Folkpartiets budget skulle ge skattehöjning 2010.

I fullmäktigedebatten konstaterade jag att Folkpartiet sänker skatten när det är möjligt och kan höja den när det är nödvändigt. Detta självklara påstående fick Leif att jubla och efter det torgför han lyckligt att Folkpartiet har medgett att det kan bli skattehöjning 2011. I Täby har moderaterna höjt skatten upprepade gånger, senast 2002 tillsammans med folkpartiet.

Han skriver att han ägnat intensivt arbete åt vår budget för 2010 och kommit fram till att den är underbalanserad och att han inte förstår var vi gömt de 47 miljonerna från staten. Trots att jag i fullmäktige förklarade hur vår budget var upplagd vägrar Leif Gripestam att förstå. Det är möjligt att han helt enkelt inte vill. Alla andra förklaringar är värre.

Därför ska jag här sammanfatta hur det ligger till. Du som läsare av detta får själv bedöma om vår budget är lätt, svår eller omöjlig att förstå.

1. Moderaterna och förvaltningen bedömde i somras att det fattades 57 mkr för att klara 2010. Snabbt beslutades om nedskärningar på ca 60 mkr, i första hand på barn, ungdomar och äldre.

2. Av dessa nedskärningar har Folkpartiet accepterat ca 28 mkr. Resten får som vi ser det alltför negativa konsekvenser för service och för Täbyborna. Kom ihåg att Skattebetalarnas lovord till Täby byggde på att kommunens besparingsutrymme var nästan obefintligt. Deras undersökning gjordes innan besluten om nedskärningar på 120 mkr fram till 2012.

3. Under hösten förbättrades ett flertal resultat och årets resultat blir ett plus på bort emot 50 mkr. Flera av ljuspunkterna kommer också att påverka 2010.

4. Statens extra bidrag till Täby blev 47 mkr. Vi valde att lägga in pengarna 2010 och på så sätt öka intäktssidan. Vi förordade bland annat en uppräkning med 1,5 procent.

5. Moderaternas budget för 2010 beräknar ett överskott på 28 mkr + en reserv på 10 mkr + ett antal mkr för oförutsedda utgifter. Folkpartiets budget ger bara några mkr i överskott. Leif Gripestam lyckas få detta till ett minus på några miljoner och tycker sen att detta är höjden av ansvarslöshet och lättsinne. Han har redan glömt att hans egen 2008 klubbade budget för 2010 räknade med ett nollresultat. Då var det höjden av ansvarstagande.

I stället för att förvränga delar av Folkpartiets budget borde Leif Gripestam fundera några varv till, eller börja fundera, över nedskärningarnas effekter för förskola, skola, äldre, funktionshindrade och kultur och fritid. Folkpartiet ville helt enkelt inte göra så klara och bestående försämringar 2010 med motiveringen att tiden efter blir så svår. Första när vi vet hur det ser ut 2011 tar vi ställning till det.

Du som läser detta får gärna på något sätt reagera och meddela vad du tycker.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag följer din blogg, fast jag numera bor i Vingåker och inte är politiskt aktiv sedan 10 år. (Här sysslar vi bl.a. med uppfödning och utställning av Welsh Corgi Cardigan.)

    Beträffande Folkpartiets Täby-budget:
    Inget nytt under solen. :-)
    Så bemöttes folkpartiets budgetar av (m) redan på 90-talet, när folkpartiet var i opposition i Täby. Folkpartiet är tydligen fortfarande en farlig konkurrent. :-)

    Ha det gott - och hälsa alla som ännu kan minnas mig!

    Susan (f.d. ledamot i Täby KF, kommunstyrelse och socialnämnd 1985-1999)

    SvaraRadera
  2. Tack för hälsning Susan. Historien upprepar sig med jämna mellanrum. "Den som inte är med oss (till 100 procent) är mot oss". Och den som inte håller med kallas sosse med allt vad det innebär.

    Allt gott till er,

    hälsar Mats

    SvaraRadera