söndag 15 november 2009

Mer om Tibble och senaste avtalet

Täby kommun och Tibble Fristående Gymnasium (TFG) har tecknat ett tilläggsavtal till det olagliga avtal som Kammarrätten upphävt. På vissa håll i media beskrivs detta som om Täby kommun och TFG nu skulle ha kommit överens. Men det faktiska problemet i den här soppan är snarare att Täby kommun och moderaterna varit bästa kamrater med rektor och TFG sen 2005, alltså långt innan bolaget bildades.

I presentationen framhålls ihärdigt att detta är ett ”frivilligt” avtal. När någonting som normalt är en självklarhet lyfts fram så starkt ökar misstänksamheten. På samma sätt väcker kommunens och Ernst & Youngs skrivningar om en ”oberoende” värdering funderingar. Täby kommun har anlitat ett företag och betalat för ett uppdrag. Opartisk kanske, men knappast oberoende.

Vilka motiv är det egentligen som ligger bakom tilläggsavtalet mellan TFG och bolagets 6,6 mkr till kommunen?

1)TFG får alltså löfte från kommunen om förlängning av hyresavtalet. Till viss del kompenserar TFG:s betalning Täby kommuns ökade kostnader för högre skolpeng i enlighet med skollagen och riksprislistan från den 1 januari 2010.

2)4,4 mkr av de 6,6 ska betalas senast 31 december 2013. Det visar tydligt att kommunen till TFG förbinder sig att inte rätta sig efter Kammarrättens dom och inte ens överväga att säga upp hyresavtalet sommaren 2010 för avslut 2011.

3)Kommunen kan nu djärvt och offensivt påstå att detta tilläggsavtal gör att avtalen mellan kommunen och TFG överensstämmer med Kammarrättens dom. Så är det naturligtvis inte. Kommunen har fortfarande gynnat ett enskilt företag och något anbudsförfarande för att få fram ett marknadspris har inte gjorts och kan inte göras i efterhand. Täbybornas ekonomiska intressen har inte tagit tillvara. Dessutom har moderaterna i Täby kommun i juni 2009 vägrat att rätta sig efter domen.

4)Täby kommun skriver att det nu finns underlag inför en eventuell diskussion med EU om ett otillbörligt stöd till enskild näringsidkare. Här finns tydligen en viss oro.

Värderingen antar att TFG kommer att göra förluster 2013 och 2014 och ett negativt kassaflöde förväntas 2012 – 2015. Beräknad vinstmarginal är anmärkningsvärt låg och dessutom utgår värderingen ifrån att TFG inte har något värde efter 2011.

Varför, kan man fråga sig, skulle det bli så när andra friskolor delar ut miljoner till sina ägare och när TFG gått med 1,4 mnkr i vinst 2008? Var det på grund av dessa tveksamma antaganden som värderingen blev så pass låg? Fortsättning lär följa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar