lördag 21 november 2009

Hänt på Folkpartiets landsmöte i Växjö

Jan Björklunds invigningstal med 10 aktuella huvudpunkter för Folkpartiet var alldeles utmärkt. Efter det började landsmötet på allvar. Under fyra intensiva dygn behandlas alla tänkbara politikområden, ett antal programförslag och över 500 motioner från medlemmarna.

I skrivande stund, strax efter midnatt natten till söndagen, behandlas äldrepolitik. Med stort engagemang och värme företräder Barbro Westerholm partistyrelsen. Just nu har ett förslag om stimulansbidrag för friskvård och motion för äldre avslagits.

I mina ögon har landsmötet fattat många bra beslut. Över 50 talare deltog i debatten om föräldraförsäkring. Trots stort pådrag och kraftig mobilisering var det endast ca 20 procent som röstade för tredelad föräldraförsäkring. Partistyrelsens förslag vann och jag argumenterade och röstade för det. Innebörden är utveckling och förbättring av dagens ordning. Landsmötet avslog också förslaget om att skriva in rätten till ”nattis” i skollagen. Om ingen annan lösning står till buds ska föräldrar med konstaterat behov få tillgång till barnomsorg på natten. Men att kommunerna ska vara skyldiga enligt skollagen är att gå för långt. Dessutom ville landsmötet klokt nog att max-taxan i förskolan ska justeras uppåt i takt med kostnadsutvecklingen.

Klockan 0.40 meddelade Barbro Westerholm att partistyrelsen ställde sig bakom flera ombuds begäran om att Folkpartiet ska arbeta för att Barnkonventionen ska bli svensk lag. Applåder följde.

En annan kontroversiell fråga gällde gårdsförsäljning av vin. Debatten var stundtals tuff. Efter många kända och upprepade argument bifölls förslaget att invänta effekterna från Finlands försök i samma riktning. Och det handlar också om juridiska aspekter ur EU- och konkurrensperspektiv.

Partistyrelsen ville märkligt nog att ämnesundervisning i grundskolan i princip inte ska ske på annat språk än svenska. Landsmötet strök den meningen vilket var bra. I betygsfrågan talade jag för betyg från år 6. Landsmötet avslog en motion om betyg från år 3, också bra.

En annan mycket hård drabbning gällde LAS och turordningsregler. Offensiven var hård och trycket på partistyrelsen märkbar. Partistyrelsen förordade viss utökning av undantag från turordningsreglerna och förbättringar av dagens ordning. Utmanarna förordade ett slopande av turordningsreglerna för alla företag upp till 50 anställda. Det tyckte landsmötet var att ta i. Partistyrlesns linje segrade.

Kärnkraften vållade också het debatt. Många kritiker menade att Folkpartiet alltför ensidigt talar om kärnkraft. Den energipolitik som både Folkpartiet och alliansen står för betonar både kärnkraft och förnyelsebara energikällor. Beslutet gick till slut också i den riktningen. Export av koldioxidfri el, på lång sikt möjlig ökning av antalet reaktorer, energieffektivisering och utveckling av förnyelsebar energi ska känneteckna Folkpartiets politik

Efter en snabb översikt känner jag mig nöjd med flertalet beslut. Visst finns det några frågor som kunde ha tagit en annan väg, men just nu kommer jag inte på någon av större vikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar