torsdag 17 september 2009

Täby kommun ska inte betala för upprustning av E18

I länsplanen (investeringar i spår och vägar fram till 2021) ska trafikplatserna vid Viggbyholm och Roslags Näsby byggas om 2016 – 2020. Om Täby kommun vill ha det gjort tidigare får vi vara med och betala. Leif Gripestam (M) har lovat 100 miljoner från Täbyborna och hoppas på 2012. Fenomenet kallas ”medfinansiering” och ska nu framöver tillämpas generellt.

Härmed bryts en viktig princip. Staten ska betala för statliga vägar och kommunen för kommunala. E18 är en statlig väg och inte något som Täbyborna ska stå för. Folkpartiet har föreslagit att Täby kan låna pengarna till staten, förskottera, insatserna ska ju ändå sen betalas av staten. Leif Gripestam vill inte höra på det örat och säger att nu är det ”medfinansiering” som gäller. Gissningsvis är Leif Gripestam mån om att få detta gjort snabbt och kanske är det viktigt att sörja för framkomligheten till Täby Centrum.

Stockholm Nordosts sex kommuner ser i sitt svar på länsplanen mycket negativt på att staten vältrar över kostnader på kommunerna. Leif Gripestam står bakom det yttrandet. Om nu regeringen hade varit socialdemokratisk, vad skulle Leif Gripestam ha gjort och sagt då? Vi kan alla höra protesterna. Samtidigt har vi inte pengar för att underhålla våra egna fastigheter, simhallen måste rustas upp och Tibble Teater likaså. Nyligen har nära 30 procent av personalen på kultur och fritid varslats till följd av moderaternas nedskärningar inför 2010.

Nej, kommunen ska inte betala för skötsel och upprustning av statliga vägar, oavsett vilken regering vi har. Täbys politiker måste stå upp för Täbybornas intressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar