onsdag 23 september 2009

Nära 20 mkr mindre till förskolorna 2010

Det finns ett antal frågor jag gärna vill lyfta till en bredare debatt. Ett exempel är förskolans framtid i Täby. Trots regeringens 47 mkr till Täby och ljusare framtidsutsikter ska moderaternas besparingspaket för 2010, beslutat i juni, genomföras. Nästa år blir det nära 20 mkr mindre till förskolor och familjedaghem i Täby. Jämfört med övriga kommuner är kostnaden per barn redan bland de lägsta i landet liksom andelen utbildad personal. Personaltätheten i Täby ligger på en plats runt 150 av 290 kommuner.

Så här ska det bli. Inga ersättningar räknas upp 2010, förskolorna får bara 50 i stället för 60 procent av full ersättning för s. k 15-timmarsbarn och avgiften för de barn som bara får 15 timmar per vecka dubblas till full avgift. Det måste betraktas som stötande! Dessutom sparas runt 4 mkr som använts till barn i förskola med behov av särskilt stöd. Det sista kallas för effektivisering.

Samtidigt vill Täby locka till sig nya invånare och många barnfamiljer. Bilden av Täby är ett omfattande projekt som kostat flera miljoner. Nu är det dags för bred revolt mot nedskärningsplanerna! Moderaterna borde gå regeringen till mötes, värna kvaliteten i kommunens kärnverksamhet och undvika personalneddragningar.

Folkpartiet står för höjda anslag, minst 25 timmar för alla och självklart halv avgift för dem som nu bara ska få 15 timmar per vecka.