söndag 27 september 2009

Intressant svar till EU om Tibble

Med hjälp av nya advokater försöker moderaterna rättfärdiga sina beslut om Tibble. Totalt har säkert advokatkostnaderna för Tibble nu passerat en halv miljon kronor. Täby är anmält till EU-kommissionen för otillbörligt statsstöd och brott mot EES-avtalet och Romfördraget. Det är inte tillåtet att gynna ett enskilt företag. Konkurrensen snedvrids eller hotar att snedvridas.

Kommunstyrelsen ska besluta om svar till EU den 28 september. Folkpartiet kommer inte att delta i beslutet. Detta är moderaternas ansvar. Men svaret är i många delar märkligt. De aktuella överföringarna (till TFG) ska inte ha snedvridit konkurrensen, i stället hävdas att avknoppningen har stärkt konkurrensen på marknaden. I återkommande delar påstår moderaterna att marknaden enbart är lokal eller regional eftersom elever väljer skolor i närområdet. Alltså konkurrerar inte Tibble med skolor i andra medlemsstater. Det är ett märkligt resonemang. Frågan gäller knappast skolornas konkurrens om elever utan olika aktiebolags konkurrens på en marknad där utbildningsföretag köps och säljs.

Vidare påstås att EG-rättsliga stödregler inte utgör några hinder för att rikta erbjudanden till anställda. Andra motiv än vinstmaximering väger tungt och kan beaktas vid valet av utförare under förutsättning att kommunens egendom inte säljs till underpris. Också märkligt, inget pris alls måste betraktas som ett underpris.

Kommunen skriver också att en oberoende expertvärdering och ett öppet anbudsförfarande är likställda och alternativa sätt att utesluta förekomsten av otillbörligt stöd. Också märklig formulering, då Tibble gavs till rektor utan vare sig värdering eller öppet anbudsförfarande. Däremot avvisades andra företag som visade sitt intresse.

I punkt 83 skriver kommunen ”När en medlemsstat (kommun) beviljat ett stöd till ett företag, kan dess verksamhet inom landet upprätthållas eller öka på grund av detta, vilket leder till att möjligheterna för företag från andra medlemsstater att gå in på denna medlemsstats marknad minskar.” Täby påstår sen att det måste uteslutas att ett eventuellt stöd till TFG gör det svårare för företag från andra medlemsstater att etablera sig på den svenska marknaden. ”Tvärtom innebär liberaliseringen och konkurrensutsättningen att marknaden för gymnasieskolor i Täby kommun att möjligheterna för utländska aktörer att ta sig in på denna marknad ökar.”

Kanske förstår nu moderaterna att det vid tidpunkten för överlåtelsen av Tibble gymnasium till den kommunala rektorn faktiskt fanns en fungerande marknad för köp och försäljning av gymnasie- och vuxenutbildningsföretag. Bättre sent än aldrig.

Täby kommun hänvisar också till det riksbekanta Åre-fallet och att kommissionen då konstaterade att den aktuella marknaden ”huvudsakligen var av lokal eller regional karaktär” och att ”påverkan på handeln mellan medlemsstaterna torde vara tämligen begränsad.” Det är ett intressant valt exempel. Åre kommun, som otillbörligt gynnat Konsum och sålt egendom alldeles för billigt, har dömts för detta med skadestånd som påföljd.

Jag är inte jurist och är absolut inte beredd att ha någon åsikt om kommissionens bedömningar. Med tiden får vi besked.

1 kommentar:

  1. Bra! Det är viktigt att sälja till marknadsmässigt pris, för att inte snedvrida konkurrensen och för att ta tillvara alla kommuninnevånares intresse i saken..

    SvaraRadera