måndag 21 september 2009

Moderaternas politik för skolan i Täby är extrem

Efter en fantastisk söndag i svampskogen läste jag kommunala handlingar. Moderaterna i kommunens bägge skolnämnder har svarat på remissen om den nya skollagen. Förslaget är att en kommun vid en friskoleetablering ska vara skyldig att yttra sig till Skolinspektionen. Skolinspektionen ska sen ta ställning till om en etablering medför påtagligt negativa konsekvenser för utbildningsväsendet i kommunen eller inte.

Sofia Paulsson (M) skriver att det inte är politiker, tjänstemän eller Skolinspektionen som ska avgöra detta utan eleverna och deras föräldrar. Det är en talande kommentar. I en kommun med majoriteten friskolor ska i så fall alla friskolor också få yttra sig, annars är det inte lika villkor, skriver hon vidare. I förslag till svar från kommunstyrelsen i Täby hävdas att etableringar kan godkännas även om det får negativa effekter för det allmänna skolväsendet. Täby kommuns svar går ut på att det kan vara bra om en kommunal skola (dålig) läggs ned och ersätts med friskola (som alltid är bra). I min värld ska det inte finnas några dåliga kommunala skolor.

Antingen så glömmer Täbymoderaterna att skolan är en gemensam angelägenhet som till 100 procent bekostas med skattepengar eller också önskar de hett att det inte ska vara så. Men skolan är inte som vilken grönsaksmarknad som helst. Mer intressant om nya skollagen och Täby kommuns svar kommer i nästa nyhetsbrev.