måndag 7 september 2009

47 nya miljoner till välfärden i Täby 2010

Igår kom beskedet vi väntat på. Regeringen satsar 10 extra miljarder på kommuner och landsting 2010. 7 av dessa går till kommunerna och för Täbys del är tillskottet 47 mkr. Det är naturligtvis glädjande och regeringen visar att den bryr sig om både sysselsättningen, välfärden och väljarna.

Det är förvånansvärt mycket pengar. Jag var inställd på 10-20 mkr till Täby och trodde också att pengarna skulle öronmärkas för t ex äldreomsorg och skola. Nu får kommunerna fritt bestämma hur pengarna ska användas.

I våras var det dystra prognoser för åren 2010 – 2012 som dominerade politiken i Täby. Den av fullmäktiges majoritet i november 2008 beslutade budgeten reviderades drastiskt (utan något nytt beslut av fullmäktige) av kommunstyrelsen i juni. Underskott väntades redan 2009 och ska enligt prognoserna öka rejält till 2012. Täbys underskott beror i huvudsak på egna skattesänkningar (100 mkr 2006 – 2008) och försämrade prognoser för skatteintäkter.

Plötsligt har det dykt upp ljuspunkter. Årets resultat blir ett stadigt plus. Skatteintäkterna ökar med ca 15 mkr jämfört med prognosen, statsbidraget för maxtaxa blir 4 mkr större, intäkterna från den kommunala fastighetsavgiften 6 mkr större, arbetsgivaravgifterna 6 mkr lägre till följd av minskad sjukfrånvaro och nämndernas kostnader förväntas bli 46 mkr lägre. Resultatet 2009 förväntas nu bli 86 mkr, 33 mkr enligt balanskravet (ej tillfälliga intäkter).
En viktig fråga är vilka av dessa årets plötsliga ljuspunkter som får bäring också på 2010? Skatteintäkterna för 2010 har försiktigt skrivits upp med 6 mkr.

Nu blir det mycket spännande att se vad som händer i Täbypolitiken. För barn- och grundskolenämnden och socialnämnden har nedskärningar på över 50 mkr planerats för 2010. Åtgärderna har redan påbörjats och leder bland annat till avveckling av personal, påtaglig risk för försämrad kvalitet och högre kostnader för medborgarna. Regeringen vill freda vård, skola och omsorg. I Täby görs de största nedskärningarna just på dessa områden.

Nu får Täby 47 friska miljoner från regeringen för att undvika personalneddragningar och värna kvaliteten i välfärdens huvuduppgifter. Det är fullständigt självklart att många av de förslag som lagts inte behöver verkställas. Det vore utmanande om Täbymoderaterna skulle fullfölja nedskärningspolitiken i detta läge.

Samtidigt, även om ljuspunkterna är många, är det osäkert hur utvecklingen ser ut 2011 och 2012. Än kan vi inte andas ut. Runt den 1 oktober kommer en ny skatteintäktsprognos från Sveriges Kommuner och Landsting och jag skulle inte bli förvånad om läget för 2010 och 2011 nu är bättre än tidigare.

När moderaterna i Täby vill göra nedskärningar (för att senare kunna fortsätta i tävlingen lägst kommunalskatt i Sverige) finns det bara dystra och pessimistiska framtidsutsikter. Däremot, när det är dags att besluta om skattesänkningar, blir framtidsutsikterna ljusare än någonsin tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar