onsdag 9 september 2009

Leif Gripestam (M) snabb och ogenomtänkt

Ett av mina syften med bloggen är att snabbt kunna gå lite djupare i väsentliga politiska frågor för Täbyborna. Det är bra att kunna ge en annan bild av verkligheten än den som t ex Leif Gripestam förmedlar.

Så låt mig mer noga kommentera Leifs inlägg om läget i Täby och de 47 nya miljonerna från regeringen.

På eftermiddagen den 7 september stod det klart att Täby får 47 nya miljoner för att värna vård, skola och omsorg och för att inte behöva säga upp personal. Dagen därpå levererar Leif Gripestam sitt besked.

Först berömmer han regeringen och säger att ”Täby kommun kommer självfallet att snabbt utreda hur dessa nya resurser ska användas på bästa sätt. Grundförutsättningen är enligt min uppfattning att genomföra kvalitetshöjande insatser inom förskola, skola och det sociala området”. Detta låter ju alldeles utmärkt och alla vill vi delta i det arbetet.

Därefter slår Leif fast att pengarna bara gäller 2010, och att det för 2011 och 2012 ännu inte finns några pengar. Beslutet från juni om nedskärningar (57 mkr för 2010) ligger fast. Jaha. Täby ska alltså göra nedskärningar på socialnämnden och skola och förskola på över 50 mkr 2010. Uppsägningar är redan på gång och kommer att fortsätta. Trots att fullmäktige först i november beslutar om budget. Att junibeslutet i KS sannolikt är olagligt är en annan sak.

Låt mig argumentera i punktform.

1. Det är riktigt att extrapengarna nu gäller bara 2010. Men, redan nu i höst finns det många ljuspunkter bara jämfört med i våras. 2009 kommer t ex att resultera i ett rejält överskott (86 mnkr enligt prognos) och många av de faktorer som orsakar detta gäller också för 2010 och framåt. Dessutom är 2010 ett valår, mycket kan ändras och av många skäl är det svårt att sia om 2011 och 2012.

2. Moderaternas blixtbeslut i juni handlade till stor del om en nolluppräkning 2010 till kommunala och privata enheter i Täby, trots ett KF- beslut om 3 procent i fjol. Nolluppräkning betyder reella nedskärningar med ca 30 mkr och många uppsägningar. Dessutom finns regelrätta nedskärningar med minst 10 personaluppsägningar, ovissa effekter och nära på 10 olika avgiftshöjningar för Täbyborna. Sen finns det också rimliga förslag, det ska erkännas.

Men tricket att kalla alla neddragningar av resurser för ”produktivitetsökningar, effektiviseringar och nya arbetsmetoder” och ”förändringsarbete och nya arbetssätt” är inget annat än ett billigt försök att slå blå dunster i väljarnas ögon, ett slentrianmässigt upprepande av floskler. Enligt Leif har personalen hittat en lång rad områden där arbetet kan göras med lägre kostnad och bibehållen eller höjd kvalitet! Och detta dessutom just nu!

3. Leif påstår vidare att Täby under de goda åren dragit på sig alltför höga kostnader. Under förra perioden (efter fyra år med moderat envälde) tvingades den borgerliga koalitionen i Täby att sanera ekonomin och sänka kostnaderna med 180 mkr. Täby har överlag mycket låga kostnader och Leif har många gånger tidigare framhållit detta och erkänt att det är svårt att sänka kostnaderna i Täby ytterligare utan negativa effekter. Han glömmer att en viktig orsak till vårt eventuella underskott är några års skattesänkningar på totalt ca 100 mkr.

4. Just skattesänkningarna har tyvärr medverkat till en sämre balans i kommunens ekonomi. Det är lite patetiskt att Leif då framhåller att han tidigt upptäckte faran och därför genomförde besparingar redan 2008 och 2009. Han tillägger förnöjt att vi skulle ha suttit i samma hopplösa situation som många andra om detta inte gjorts.


5. Leif avslutar sin betraktelse med att konstatera att kommunen går med överskott och att det är ordning och reda i kommunens ekonomi.

Avslutande kommentar

Regeringens tillskott borde användas för en begränsad uppräkning av anslagen till alla kommunala och privata enheter. Dessutom borde de sämsta nedskärningsförslagen för barn och ungdomar, förskola, skola, och för det sociala området slopas. Tveksamma förslag kan utredas närmare och skjutas upp i väntan på klarhet. Jag tycker att Leifs (och tydligen moderaternas) inställning och brådska är anmärkningsvärd och beklaglig.

Min slutsats är att möjligheten till kommande skattesänkningar tycks vara mycket viktigare för Täbymoderaterna än den satsning på välfärdens kärna som regeringsalliansenen med de ”Nya moderaterna” förespråkar. I Täby verkar moderaterna vara mer eller mindre ointresserade av bra kommunal service!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar