fredag 26 februari 2010

Täbymoderaterna för medvetet medborgarna bakom ljuset

Du som läser detta ombeds reflektera noga. Ibland går det så fort att det är svårt att hänga med. Täbys ekonomi är det centrala. Sen alla larmrapporter och dystra prognoser för skatteintäkterna förra våren har mycket hänt.

Fjolåret handlade som alla minns uteslutande om kris, panik och kommande katastrofer. Med utgångspunkt från detta kastade moderaterna i juni sin egen tvåårsbudget överbord och beslutade om tuffa nedskärningar 2010 – 2012. Ett 80-tal besparingsförslag klubbades snabbt och 60 mkr skulle bort redan 2010. Skolor, förskolor och äldre skulle stå för nästan hela summan.

Folkpartiet svalde inte detta. Vi tyckte att besparingar på 25 mkr var acceptabla och på samma sätt som gjorts i alla tider i Täby tar vi ställning till 2011 först när kunskap och förutsättningar faktiskt finns. Dessutom hade vi egna besparingsförslag.

2009 blev plötsligt mycket bättre än väntat. Överskottet blev hela 159 mkr. 65 av dessa föreslås gå till reserven för underhåll och 25 mkr flyttas över till 2010. När budgeten togs i november fanns många ljuspunkter men moderaterna höll fast vid nedskärningsplanen. Nu har också KD tagit avstånd från alla sina tidigare framförda synpunkter och lojalt anslutit sig till moderaterna. Kommunens budget för 2010 räknar med ett överskott på 28 mkr. Folkpartiets budget stannar vid ett plus på låga 2-3 mkr.

Nu anfaller Leif Gripestam (M) återigen (i Täby Allehanda) folkpartiet i Täby. Rut Casselbrant (KD) har lydigt anslutit sig. Folkpartiet budget leder ovillkorligen till skattehöjning 2011, påstår de. Detta trots att vi själva ännu inte tagit ställning till 2011! Vidare påstås att vi medvetet lägger underbalanserade budgetar. Det är fantastiskt att folkpartiets budget för Leif Gripestam verkar så mycket viktigare än verksamheten i kommunen och nedskärningarnas effekter för Täbyborna.

Nu finns (15/2) nya prognoser för 2010 – 2012. I år blir Täbys skatteintäkter 50 mkr bättre än vad som antogs i november och trenden fortsätter 2011 – 12. Alltså kommer Täby i år sannolikt att få ett överskott på över 100mkr. Ökningen därefter är beräknad till 25 – 30 mkr per år.

8 mars ska kommunstyrelsen besluta om PLU (planeringsunderlag) för 2011 och framåt. Märkligt nog redovisas fortfarande 28 mkr som resultat för 2010. De följande åren är väsentligt uppräknade. I inledningen till ärendet talas om kommande skattesänkningar.Från katastrof och nedskärningar till skattesänkningar på fyra månader. Här går det fort.

Gripestam (M) vill inte öppet säga att det viktigaste målet är att slå de andra kommunerna i tävlingen om landets lägsta kommunalskatt. Trots ett kommande resultat på över 100 mkr och moderata drömmar om nya skattesänkningar kommer Gripestam också att fortsätta påstå att folkpartiet är lättsinniga, att vi medvetet underbalanserar budgeten och att vi tvingas höja skatten.

I år prioriterar vi verksamhet för ca 30 mkr mer än moderaterna. Det är befogat.

1 kommentar:

  1. Upp med alla kostnader och intäkter på bordet så att skattebetalarna i komminen kan se vem som talar sanning. Alla politiker har fått sina mandat för att göra ett arbete som främjar alla Täbys innevånare inte för att vinna någon "j...a" tävling. Jag började rösta på moderaterna när Filippa tog över klubban eftersom jag upplevde henne som en rakryggad person. Den nya ledningen lämnar mycket övrigt att önska. Fd Moderat.

    SvaraRadera