onsdag 17 februari 2010

Om valfrihet och mångfald i Täby

I Täby finns ca 27 000 hushåll. Knappt hälften av dessa finns i flerbostadshus. Antalet hyreslägenheter är runt 2 000. Kommunen (Moderaterna + KD) sålde hösten 1999 kommunens fastighetsbolag Täbyhus till Skandia. Skandia sålde vidare till Akelius som lovade långsiktighet vilket alla partier och hyresgäster var nöjda med.

Nyligen har 150 lägenheter vid Viggbyholm sålts och nu föreslås ombildning av 400 lägenheter i Vallatorp och Näsbypark. Mycket talar för att denna generation Akelius är ute efter snabba pengar. Hyresgästföreningen hävdar att strategin går ut på att medvetet strunta i underhåll och skötsel för att motivera hyresgästerna att köpa lägenheterna. Kommunen är på väg att bli en kommun utan hyresrätter. I Täby produceras bara några 10-tal nya hyreslägenheter per år.

I Mitt I Täby uttalar sig kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M),han är inte orolig. ”Vi kan inte göra något åt det. Det här är upp till ägarna och hyresgästerna. Det är inte politikernas sak att förhindra det. Akelius har sagt att de vill förvalta hyresrätter långsiktigt och det hoppas jag att de ska göra, säger han.”

Det är i och för sig korrekt. Men kanske är det dags att framhålla värdet av mångfald och valfrihet även när det gäller boendeformer. Många vill bo i en hyresrätt och Täby är i skriande behov av bostäder för människor som inte vill eller kan betala köp på 1,5 - 6 mkr för en bostad. Det är inte mer lockande att pendla till jobbet i Täby från andra förorter än tvärtom. Det är i allra hösta grad en politisk uppgift att sörja för medborgarnas bästa och för mångfald och valfrihet även i boendet.

Med en pragmatisk inställning som inte utgår ifrån den boendeform jag själv föredrar är det ibland viktigt med fler bostadsrätter och ibland behövs det fler hyresrätter. I en kommun med enbart hyreslägenheter skulle jag förstås tala för fler bostadsrätter. Finns det (nästan) bara bostadsrätter måste krafttag tas för fler hyresrätter. Medborgarnas åsikter och preferenser ska respekteras även om jag själv föredrar något annat. Det är riktig valfrihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar