lördag 6 mars 2010

Täby behöver en ny simhall

Vederhäftiga analyser och undersökningar visar att Täbys simhall har gjort sitt. Upprustningar och förbättringar kan hålla igång Tibblebadet några år till, men inte längre. Anläggningen är från tidigt 1970-tal, och grundläggande delar och nyckelfunktioner är i alltför dåligt skick.

Enligt sakkunskapen är det bästa att hallen rivs. Självklart ska inte en kommun som Täby stå utan en simhall. Därför måste en ny hall planeras under de närmaste åren. Jag och folkpartiet förordar att en ny simhall planeras på galoppfältet - i den del som ligger närmast motorvägen.

I anslutning till simhallen byggs en multi-hall för bollsporter, konserter, galor och utställningar. Här skulle bl. a innebandyn kunna husera i framtiden.

Nu vet vi inte ännu något bestämt om tidplanen för galoppfältet och våra visioner kan nog inte infrias under de närmaste åren. Vad vi däremot vet idag är, att Täby badminton flyttar till ny hall efter sommaren 2010. Ett mycket bra förslag är att den gamla hallen får vara kvar till det är dags att bygga på marken. Det lär dröja några år. Då skulle innebandyn och kanske annan trångbodd idrottsverksamhet redan nu till hösten få bättre förutsättningar. Nästan allt som behövs finns ju redan på plats.

Täby sportcentrum med många idrottshallar ska renoveras och rustas. Där simhallen ligger idag bör det kunna byggas bostäder.

Också Tibble Teater måste göras i ordning och rustas ordentligt. I nuläget går det inte att hyra teatern och på något oklara grunder används den bara av Tibble Fria Gymnasium och någon ytterligare verksamhet.

Totalt i Täby är det eftersatta underhållet beräknat till en kostnad på ca 350 mkr exklusive simhall, sportcentrum och teatern. Här handlar det om Täbybornas gemensamma egendomar och värden.

Folkpartiet har föreslagit att kanske hälften av kommunens / medborgarnas samlade placerade medel kan tas i anspråk. I nuläget handlar det om ca 615 mkr, men ingen vet hur länge den summan står sig. Ca 300 mkr är tillräckligt som kommunal reserv framöver. Stora värden går förlorade om kapitalförstöringen får gå för långt.

En långsiktig strategi bör utarbetas och redovisas öppet. Dessutom behöver vi framöver sätta av ca 50 mkr årligen till fastighetstekniskt underhåll. Så ska kommande överskott användas, inte till att sänka skatten.

1 kommentar: