tisdag 23 februari 2010

Mosstorpsbacken – en liten pärla mitt i Täby

Mosstorpsbacken i Täby ligger i Roslags Näsby, några hundra meter från stationen. Backen är förhållandevis brant, ligger i norr och planar ut på Mosstorpsfältet. Här startade en gång Täby Slalomklubb sin verksamhet. Under flera år fanns här en enkel lift och belysning. Backen och fältet är ibland en populär samlingsplats för skidåkning utför och för åkning med pulka och tefat. På fältet går det utmärkt att göra skidspår, särskilt för barn och ungdomar.

För något år sedan förslog Folkpartiet att backen skulle göras i ordning. För en mindre kostnad skulle backen kunna förses med en enkel lift, belysningen skulle kunna göras i ordning och några längdspår vore inte något problem att köra upp. Vid köldgrader i december skulle konstsnö kunna grundlägga ett bra underlag för säsongen.

Vi hade kontakt med dåvarande ordförande för Täby Slalomklubb som ställde sig mycket positiv. Här finns fantastiska möjligheter, framför allt för yngre barn. Förslaget var att kommunen skulle utreda förutsättningarna för ett iordningställande av Mosstorpsbacken – ett stadion för vinterlek.

Svaret kom sent våren 2008. Kommunens majoritet ansåg att förslaget krävde alltför stora resurser som inte rymdes i den befintliga budgeten. Dessutom motiverades ett avslag på motionen med att väderleken inte varit gynnsam för skidåkning.

I debatten hänvisades sen också till planerna på en inomhusskidbacke i Ullna, Ullna Event Resort. På Ullnatippen planeras skidåkning både inom- och utomhus, rejält med liftar, restaurant, hotell, äventyrsbad och andelslägenheter. I pressklippen läser jag från 2005 att Täby enligt Sofia Paulsson (M) ska få detta underverk ”inom några år”. I ett större uppslag något senare deklarerar Leif Gripestam (M) att han räknar med att sätta spaden i marken år 2008.

Det var nu länge sedan vi hörde något om detta storstilade projekt. Det vore spännande om det kunde realiseras (givetvis utan kommunalt stöd). Men varför inte ställa i ordning den enkla och mindre glamourösa Mosstorpsbacken så länge? Och brist på snö är det inte varje år.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Vad jag vet fungerar backbelysningen. Det är bara att slå till strömbrytaren i "brandstationen".
    Bo Karlberg

    SvaraRadera
  2. Tack för informationen Bo, då skulle det vara ännu enklare att göra i ordning backen. Årets säsong kommer att sträcka sig in i April.

    Mvh Mats

    SvaraRadera
  3. Ja, nog är det märkligt att vi i "braiga" Täby inte har en fungerande skidbacke. Redan då Ullnabacken var igång, fanns även Väsjöbacken i grannkommunen. Den är väldigt attraktiv fortfarande.
    http://www.vasjobacken.com/
    Men, det är fullt i skidskolan. Våra barnbarn har inte möjligheten våra egna barn hade, då var det Ullna som gällde!

    Det vore häftigt och så roligt om i alla fall lilla Mosstorpsbacken fick nytt liv! Det moderaterna lovat i Ullna verkar vara för storslaget för att kunna genomföras.

    Så bra Mats att Fp är vaken för lilla charmiga Mosstorpsbacken i Roslags Näsby!
    Marga

    SvaraRadera