måndag 26 oktober 2009

När snålheten bedrar visheten

Nyligen tvingades elitseriematchen mellan CaperioTäby och Järfälla i Tibblehallen ställas in på grund av regn. Det regnade alltså in. Anläggningen är i skriande behov av upprustning och vi får alla be till högre makter att inget värre händer. Hela Sportcentrum är i bedrövligt skick och det gäller också simhallen. Klubbar från när och fjärran avstår från att delta i tävlingar i Täby och motiverar detta med den dåliga standarden på anläggningen.

Samtidigt satsar Täby hårt på att vara en idrottskommun av hög klass. Enligt kommunledningen vill vi vara en attraktiv kommun som lockar välutbildade människor ”med smak för det goda livet”. Ett påkostat och omfattande arbete läggs ner på projektet ”bilden av Täby”. Ett sådant arbete måste och borde börja med att våra anläggningar och att den verksamhet som bedrivs i Täby håller hög klass. Täbyborna själva och de som besöker kommunen är viktigare ambassadörer än konsulter och PR-ambitioner.

Kultur- och fritidsnämnden vill sluta att hyra Tibble teater med motiveringen att teatern är i alltför dåligt skick. Täbys enda större scen för konserter, teater etc. ska hållas stängd. En uppskattning har gjorts av renoveringskostnaden, 80 mkr. En omfattande genomgång från kommunfastigheter visar att det under de närmaste åren behövs drygt 350 mkr för att få kommunens fastighetsbestånd i hyfsat skick. Inte minst är det hårda myndighetskrav som står högst på listan. I dessa 350 mkr ingår inte Täby Sportcentrum, simhallen eller Tibble teater.

Därför har folkpartiet föreslagit att kanske hälften av de 600 mkr som Täbyborna har samlat ihop ska användas till t ex underhåll och upprustning av fastigheter. Här behövs en konkret femårsplan. Syftet med en kommun är inte att samla pengar på hög och att förmögenhetens storlek sen ska pendla med konjunkturerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar