tisdag 20 oktober 2009

Det partipolitiska spelet i Täby trappas upp

Under den här mandatperioden har vid upprepade tillfällen alla partier i Täbys fullmäktige enats mot moderaterna. Irritationen har ofta varit påtaglig. När moderaterna före sommaren ställde sig bakom alla de ca 80 förslag till nedskärningar som på order utarbetats av kommunens tjänstemän steg missnöjet ytterligare. Den av fullmäktige fastställda budgeten för 2010 ändrades i hast av kommunstyrelsens moderater.

Alla fem partier i opposition, FP, C, KD, S och MP kom överens om att bli bättre förberedda än normalt inför budgetfullmäktige i november. Vi träffades för att se i vilka väsentliga frågor gemensamma yrkanden eller reservationer skulle kunna öka trycket på moderaterna och dessutom underlätta det praktiska. Mötet var inte särskilt hemligt, men inte heller utannonserat. Inte heller hade någon frågat Leif Gripestam (M) om lov.

I en partitidning (S) framkommer att detta möte väckt förhoppningar hos socialdemokraterna. Leif Gripestam går i taket och undrar reflexmässigt om folkpartiet nu ska gå ihop med socialdemokraterna. Det är givetvis helt taget ur luften men för den som följer politiken i Täby inget nytt. Alla som inte håller med moderaterna i Täby riskerar att med jämna mellanrum kallas för socialister. I en kommun där ca 80 procent röstar borgerligt är det givetvis naturligt med en borgerlig koalition. Väljarna har sista ordet och moderat envälde är inte bra för Täby.

Leif Gripestam skriver att han kontaktat övriga borgerliga partier med skriftlig information om de extra 47 mkr från staten. Det är helt korrekt. Jag fick ett mycket kortfattat A4-blad med rubriker och siffror. Sen slinter det till hos Leif. Han skriver att han erbjöd samarbete och diskussion om hur vi skulle kunna agera gemensamt och att bara KD valde att förhandla och sen ingå en ”alliansöverenskommelse” med M.

Detta är ren och skär lögn. Det fanns inte tillstymmelse till förslag om samarbete eller nyfikenhet på synpunkter eller argument. Jag var tacksam för det lilla och kan med mycket stor säkerhet påstå att ingen annan då fick något ”erbjudande” heller. Detta är en praktisk efterhandskonstruktion av Leif Gripestam.

Nu har det alltså bildats en allians mellan M och KD i Täby. KD har i flera omgångar varit lydiga följeslagare till moderaterna och nu tyckte tydligen Leif Gripestam m fl. att det började bli osäkert. Jag kan notera långt över 15 frågor och förslag i dagsläget och inför 2010 där KD inte har samma åsikt som M. Rent politiskt har KD fått med sig att två hemtjänsttimmar för alla över 80 år blir kvar och att avgiften för trygghetslarm inte höjs. Bra så! Vilka löften i övrigt som getts är inte känt. Det blir intressant att följa en plötslig och trolig omsvängning av KD i Täbypolitiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar