tisdag 13 oktober 2009

Svårt med politik och juridik i Täby

Täby avgifter i musikskolan är bland de högsta i landet. Till följd av införda och sen höjda hyror och sänkt aktivitetsstöd har också avgifterna till idrottsföreningarna rakat i höjden rejält. Tyvärr finns det nu familjer i Täby som får ransonera barnens aktiviteter av ekonomiska skäl. Detta har tydligen också moderaterna noterat. Men effekten av den insikten är inte sänkta avgifter eller bättre stöd till föreningarna.

I stället vill moderaterna att hushåll med låga inkomster efter inkomstprövning ska kunna få reducerad avgift eller ekonomiskt stöd från kommunen. Alltså en form av socialbidrag för kultur- och fritidsändamål. Medborgarna ska alltså med mössan i hand redovisa sina inkomster och begära stöd för avgiften till flöjt- eller fotbillsspel. Detta har Fredrik Schulte (M) lanserat som en fantastisk idé och en framåtsyftande tanke som ska göra Täby nästan världsberömt. Uppdraget gavs till verksamhetschefen som återkom med ett förslag.

Andra bedömare, t ex folkpartiet, såg detta som stötande, föråldrat och dessutom lagstridigt. I fullmäktige lyckades vi få till stånd en återremiss. Om två tredjedelar av ledamöterna är överens tvingas majoriteten att skjuta upp beslutet. Då hette det att vi saboterade demokratin och bara fördröjde viktiga beslut.

Men, när ärendet kom tillbaka för beslut hade kommunens jurist meddelat tveksamhet och frågan skulle granskas närmare. På kultur- och fritidsnämnden i måndags 12 okt beslöts att inte fullfölja frågan och betrakta uppdraget som slutfört. Kommunjuristens PM konstaterade att det saknas lagstöd för att reducera avgifter eller ge stöd till vissa invånare med inkomstskillnader som grund. Moderaternas idé är inte förenlig med kommunallagens likabehandlingsprincip.

Kanske skulle moderaterna nu börja överväga sänkta avgifter och bättre stöd till föreningarna?

Men icke, reaktionen blev en helt annan och säger en hel del. I ett uttalande säger Fredrik Schulte för hela den moderata gruppen att kommunstyrelsen nu ska få utreda förutsättningarna för familjer med låga inkomster att ta del av musikundervisningen genom den nya kundvalsmodellen. Familjer med en årsinkomst under en viss summa ska kunna söka ett särskilt bidrag hos kommunen. Ibland, som i detta fall, är kommentarer helt överflödiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar