onsdag 10 mars 2010

108 miljoner plus för Täby 2010 i första prognos

Den första prognosen för Täbys ekonomi visar på plus 108 mkr. Det är naturligtvis bättre med plus än med minus i ekonomin. 2009 blev överskottet 159 mkr. Även 2011 och 2012 blir betydligt bättre än väntat. Och då vet vi ännu inte, i detta valår, vilka pengar som kommer att utlovas till kommunerna.

Trots detta ska nedskärningar på 120 mkr göras i Täby 2010 – 2012. Besparingarna går i huvudsak ut över barn, elever, unga, äldre och funktionshindrade. Några planer på justeringar eller eftertanke syns inte hos moderaterna eller KD. Nedskärningar har beslutats med hänvisning till det kärva ekonomiska läget. I fullmäktige i november talades om kris, katastrof och kommande skattehöjningar.

Folkpartiets budget för 2010 innehöll ca 30 mkr till kommunens kärnverksamheter än moderaterna och KD:s budget. Vi har också tydligt deklarerat att vi tar ställning till 2011 först när det faktiskt finns kunskap om förutsättningarna.

Leif Gripestam (M) fortsätter att i olika sammanhang påstå att Folkpartiets budget för 2010 är ofinansierad (den innehöll alltså 30 mkr mer än M+KD) och att detta skulle leda till en skattehöjning i vår budget för 2011. Det spelar tydligen ingen som helst roll vilka fakta som kommer i dagen eller hur verkligheten utvecklas.

När Leif Gripestam (M) myndigt har påstått något så ska det minsann vara så. Och om det inte alls stämmer med verkligheten så får några alerta partikamrater stämma in i kören (eller numera också KD) och högljutt och ofta upprepa felaktigheterna. En osanning blir aldrig sann av upprepningar och ett bestämt tonläge. Vad kan göras åt detta? Finns det inte någon fakta-ombudsman?

Det verkligt intressanta med Planeringsunderlag 2011-12, som moderaterna och KD beslutade om i kommunstyrelsen den 8 mars, är att skattesänkningar nämns som en möjlighet. Kris, katastrof och nedskärningar på 120 miljoner i november. 108 miljoner plus i mars och planer på sänkt skatt. Här går det fort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar