onsdag 28 april 2010

Tuff debatt om Täbys framtida ekonomi i fullmäktige

I måndags diskuterades Täbys ekonomiska planering i fullmäktige. Moderaterna försvarar hårt sina nedskärningar och hävdar att fjolårets dystra prognoser tvingade fram snabba åtgärder. Idag kan vi kalla många av besparingarna förhastade och onödiga. I november visade SKL:s prognoser för Täby ett underskott 2011 på 15 mkr. Idag har detta vänt till ca 20 mkr i överskott. Om vi ser till vad regeringens prognoser i april skulle betyda för Täby 2011 blir överskottet runt 50 mkr. Konstigt nog påstår Täbymoderaterna att det blir underskott i Täby 2011. Samtidigt talas i kommunens underlag om kommande skattesänkningar.

Det är som bekant svårt att sitta stadigt på två stolar samtidigt. Här nedan följer mitt inledningsanförande i debatten.

Herr ordförande:

”I dagsläget vet vi mycket mer om den ekonomiska framtiden än för ett år sen. Idag pekar prognoserna för 2010 på ett överskott för Täby på 121 miljoner. Som ni vet blev överskottet 2009 rekordstort, 159 mkr. Inför nästa KS föreslås 30 mkr extra till fastighetsunderhåll och en tilläggsbudget för 2010 på ca 7 mkr.

Prognoserna för 2011 och 2012 är också väsentligt bättre. Anders Borg presenterade den 6 april prognoser på 13 mdr bättre skatteunderlag för landets kommuner och landsting.

Framtiden ser ljus ut och det är uppenbart att regeringen under svåra år skött Sveriges ekonomi på ett utmärkt sätt. Det stora orosmolnet utgörs nu av risken för en röd-grön regering efter valet i höst. Ingen vet vad en sådan utveckling skulle innebära, det enda säkra är att det mesta är osäkert.

Den ekonomiska utvecklingen i Täby är så bra att det i underlaget till och med talas om skattesänkningar.

Moderaterna och deras annex KD kommer trots det bättre läget och trots regeringens återkommande ambitioner för sysselsättning och välfärdens huvuduppgifter att fullfölja besparingar på ca 110 mkr fram till 2012. I klartext bekräftar deras politik att sänkt skatt är viktigare än allt annat. Målet är att Täby åter igen ska ha landets lägsta skatt. På företagarmässans lunch för något år sedan, när moderaterna sänkte skatten med 40 öre, inledde Leif Gripestam sitt lunchtal med att lova att Täby snart återigen skulle lägst skatt i Sverige.

Varför kan detta aldrig sägas rent ut? Varför för Täbymoderaterna så ofta en helt annan politik än den som förs i regeringen? Hur länge ska Leif Gripestam och Täbymoderaterna ha en helt annan bild av det ekonomiska läget är Reinfeldts regering och Anders Borg?

I förra valet bedyrade Filippa Reinfeldt gång på gång att Täbymoderaterna inte gick till val på sänkt skatt. Två år senare sänktes skatten med 65 mkr. Jag minns Fredrik Reinfeldts DN-debattartikel med uppmaning till kommunpolitikerna att inte förstöra välfärden med skattesänkningar. Varje skattesänkning har en baksida i form av mindre pengar till vård, skola och omsorg – skrev statsministern.

När 80-talet besparingsförslag presenterades 2009 beslöt moderaterna att alla var effektiviseringar och att inga förslag skulle ha negativa effekter för Täbyborna – inte ens avgiftshöjningar, personalavvecklingar eller mindre pengar till vägunderhåll.

Dystra och relativt tillfälliga prognoser tas som intäkt för att göra stora neddragningar över tre år för att om möjligt kunna sänka skatten. Inkorrekta kalkyler på nära 50 mkr förvärrade bilden våren 2009 bilden av Täbys framtida ekonomi.

Folkpartiets bedömning var att ca 30 mkr (av 60) för 2010 kunde sparas med rimliga effekter, resten var olämpliga eller högst osäkra. Vår budget för 2010 hade någon enstaka miljon i överskott mot majoritetens 28 mkr. Idag är alltså prognosen för 2010hela 121 mkr.

Trots detta påstår Leif Gripestam (M) (numera påhejad av KD) att Folkpartiets budget skulle leda till underskott och invektiven haglar. Han har också tagit sig friheten att göra en budget för FP för 2011, vilken vi själva som vanligt gör till hösten, och påstår att den innebär en skattehöjning med 60-70 öre. Ska man skratta eller gråta?

Detta är ett pinsamt lågvattenmärke och ett exempel på negativ kampanj av sämsta märke. En klar och tydlig ursäkt vore på sin plats.”

2 kommentarer:

  1. Det är svårt att följa med i dina resonemang om underskott och eller överskott.
    Man skulle gärna se lite fakta istället.

    Faktum är att varje skattsänkning har en uppsida eftersom medborgare får bestämma själva över en lite större del av sin inkomst. Hur stor besparingspotentialen är i Täby är en bedömningsfråga. Men att lova ökade utgifter utan att i samma andetag förklara hur de ska finansieras konkret låter som rena Mona Sahlin-fasoner.

    Ett område där jag tycker ni ska angripa M är deras hutlösa utförsäljning av offentlig egendom till privata vinstdrivande intressen, och deras oförmåga att öka bostadsbyggandet i Täby.

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för kommentar.

    Fakta är att 2009 gav 160 miljoner i överskott. Fakta är också att färsk prognos för Täby i år (baserat på SKL) är plus 121 miljoner.

    Majoritetens budget för 2010 (gjord i november) beräknade efter besparingar på 60 miljoner ett överskott på 28 miljoner.

    Folkpartiet bedömde besparingspotentialen till ca 25 miljoner och vår budget blev då plus några få miljoner. Vi bedömde framtiden som ljusare än moderaterna. Vi tyckte inte det var nödvändigt att spara hela 60 miljoner. Vår bedömning var alltså att effekterna för viktiga uppgifter skulle bli negativa och avvisade också ett antal avgiftshöjningar.

    Våra utgiftshöjningar i förhållande till moderaterna är alltså ca 25 miljoner för 2010. Om överskottet i år blir 121 miljoner eller kanske ännu större vill jag påstå att de med råge är ordentligt finansierade.

    Folkpartiet om något parti har hårt kritiserat moderaternas överlämnande av offentlig egendom. När det gäller Tibble väntar vi på Länsrätten, EU-kommissionen och JO.

    Du är välkommen som prenumerant på mitt nyhetsbrev om du vill. Mejla till mats@liberal.se i så fall.

    Mvh Mats

    SvaraRadera