måndag 12 april 2010

Täby Sportcentrum och Tibblebadet

I verksamhetsplan 2009 – 2010 gav fullmäktige kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att utreda upprustningsbehovet för Täby Sportcentrum inklusive Tibblebadet. Detta är nu gjort och på kultur- och fritidsnämnden 19 april ska detta redovisas.

Det beslut som föreslås för nämnden är att rapporten ska godkännas och att uppdraget ska förklaras som slutfört.

Utredningen är gjord av fem olika konsultföretag med specialistkunskaper inom t ex. byggunderhåll, VVS-installationer, vattenrening i simbassänger och betongkonstruktioner. Slutsatsen är att det finns två olika vägar att gå.

1) Investeringar på ca 22 miljoner behövs för att klara verksamhet i ca 6 år och därefter med en stor investering på ca 600 – 700 miljoner.
2) Investera 22 miljoner enligt ovan och under sex år planera för en helt ny anläggning på annan plats än dagens.

Konsultgruppen menar att de investeringar som görs för att klara en sexårsperiod inte är något som kan tillgodoräknas långsiktigt. De skriver vidare att en helrenovering av sporthallen kan göras i etapper medan en motsvarande av simhallen kräver att hela anläggningen stängs. Under de kommande sex åren får vi räkna med sämre driftsäkerhet, sämre inomhusmiljö och högre kostnader jämfört med en modern anläggning.

Periodvis kommer anläggningen att vara stängd och antalet badande framöver får inte överskrida 70 personer per timme.

Konsulterna uppskattar (grov uppskattning) kostnaderna för en totalrenovering av simhallen till 283 miljoner och för sporthallen till 339 miljoner.

Snabbt dragna slutsatser

De två presenterade alternativen verkar rimliga. För mig är det självklart att kommunen behöver både sporthallar och simhall. Det kanske inte alla politiker tycker. Ordentliga besked efterlyses. Rent praktiskt är som jag ser det idrottshallarnas läge just här nödvändigt med tanke på två stora gymnasieskolor. Simhallen skulle kunna finnas på annan centralplats i kommunen.

Folkpartiet ser gärna en ny simhall tillsammans med en multihall och en ny anläggning för bollsport på annan central plats i kommunen. Och då går tankarna så klart till galoppfältet. Teoretiskt är detta möjligt även om Täby Galopp inte har fattat beslut om flytt, kommunen har egen mark på galoppfältet. Men ett besked om att Täby Galopp hittat ny lokalisering skulle göra det hela mycket enklare och bättre. Men sportcentrum behövs där det ligger, kanske behöver det inte se ut precis som det gör idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar