torsdag 22 april 2010

En kväll med kultur- och fritidsnämnden i Täby

Kultur- och fritidsnämnden hade sammanträde på kvällen den 19 april. På dagordningen fanns minst tre intressanta ärenden.

Ett handlade om fullmäktiges uppdrag till nämnden att utreda möjligheten att ge familjer extra behovsprövat ekonomiskt stöd för avgifter till musikskola (och föreningsliv). Moderaterna och Kristdemokraterna har insett att det i Täby finns ungdomar som kanske inte har råd med avgifterna till musikskola och föreningsliv.

Höjda hyror och sänkt aktivitetsbidrag har tvingat fram höjda medlemsavgifter. Deras slutsats är då inte tyvärr att verka för lägre avgifter. I stället var avsikten att låta föräldrar med låga inkomster vända sig till kommunen för särskild granskning och extra pengar.

Folkpartiet avvisade förslaget i fullmäktige och tvingade fram en minoritets – återremiss. Kommunjuristen hann emellan och konstaterade att likställighetsprincipen i svensk lagstiftning inte tillåter den här typen av särbehandling. Turligt nog för majoriteten och kanske för socialtjänsten hann beslutet inte tas.

Nu avskrevs detta uppdrag med hänvisning till införandet av ett nytt oprövat bidrag kallat fri pott, ett bidrag som ska kunna ges till lovvärd verksamhet som inte kan inrymmas inom ordinarie regelverk. Vi får väl se hur det faller ut.

Exemplet visar tydligt på en grundläggande skillnad i synen på generell och selektiv välfärdspolitik. Bara tanken att familjer skulle tvingas att med mössan i hand lägga upp sin ekonomi för kommunens tjänstemän för att få någon tusenlapp till barnens musikskola eller idrottsföreningen gör mig matt.


Nästa ärende handlade om fullmäktiges uppdrag till nämnden att utreda förutsättningarna för att överlåta prissättningen av entréavgifter och årskort till Tibblebadet till entreprenören Medley AB. Utredningen framhöll att detta i dagsläget inte är nödvändigt då full samsyn hittills har funnits mellan kommunen och Medley i frågan. Men ärendet skulle leva tills vidare.

Folkpartiet yrkade att rapporten skulle godkännas och att ärendet skulle avskrivas med hänsyn till svensk lagstiftning. Lagen är glasklar. När skattemedel hanteras är det fullmäktige som fastställer avgifterna. I vissa fall kan fullmäktige delegera uppdraget till en nämnd. Men aldrig till en privat entreprenör. Avgifter för vatten, för sophämtning, för skolmat i gymnasiet och många andra avgifter sätts av fullmäktige, inte av de privata entreprenörerna. Moderaterna försökte tidigare lämna avgiftssättningen i musikskolan till privata musikskolor, men det stöp också på kommunens jurist och lagen.

Är det någon som tror att Folkpartiets yrkande bifölls? Icke så. Ordföranden Fredrik Schulte (M) stod på sig och menade att han kände till flera fall runt om i landet där entreprenörerna sätter sina avgifter själva.

Ska man skratta eller gråta?

Så kom vi fram till frågan om simhallens och Täby Sportcentrums status och de
omsorgsfulla utredningar som gjorts. Rapporter visar att simhallen och sportcentrum inom några år kräver vardera ca 300 miljoner för att komma i fullgott skick. Att bygga nytt på annan plats är också möjligt.

Jag föreslog att kultur- och fritidsnämnden skulle påkalla kommunstyrelsens och dess utskotts uppmärksamhet för frågan och att nämnden skulle framhålla vikten av att raskt gå vidare för att slippa riskera att komma i tidsnöd, kanske med följden att anläggningar måste stängas. I rapporten framförs att badets vattenrening bara klarar 70 personer åt gången!

Då menade plötsligt verksamhetschefen att detta inte gick för sig eftersom han och kommunfastigheter redan hade en arbetsgrupp i ärendet som så småningom skulle ha ett möte. Jag fick då upplysa om att nämnden faktiskt kan framföra eller uttala vad som helst, också till kommunstyrelsen. Ordföranden Fredrik Schulte (M) var inte främmande för ett uttalande och det hela slutade med att nämndens sekreterare fick i uppdrag att formulera något om att nämnden tyckte att detta var viktiga frågor.

Avslutningsvis ville jag ställa frågor och ha en diskussion med anledning av de rapporter som presenterats om simhallen och Täby Sportcentrum. Min begäran avslogs av Fredrik Schulte (M) som myndigt förklarade att dessa frågor var föremål för moderata överväganden inför valet och därför inte skulle diskuteras i nämnden.

Hoppas att dessa noteringar ger en bild av månadens sammanträde i Täbys kultur- och fritidsnämnd.

2 kommentarer:

  1. Säger som Pippi Långstrump; Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Månne det snart är dags?

    SvaraRadera