tisdag 29 december 2009

Beslut om Maskrosen uppskjutet

Återkommen från Australien ser jag att det inte hänt något överraskande av större vikt i Täby. Fullmäktiges sammanträde i december var det första eller möjligen andra jag missat sen 1991. Majoriteten (M + KD + S) antog den nya översiktsplanen med det uttalade målet om 80 000 invånare.

Det väntade beslutet att bygga fyravåningshus vid gamla brandstationen i Mosstorp (kvarteret Maskrosen i Roslags Näsby) sköts upp till nästa sammanträde. Frågan är kontroversiell och motståndet från de boende i omgivningen är massivt. En minoritet, FP, S och MP, beslutade om en återremiss.

Enligt reglerna krävs minst en tredjedel av ledamöternas stöd för en sådan. Beslutet motiverades med behovet av att undersöka möjligheterna att bygga lägre hus och att undersöka förutsättningarna för äldreboende och för hyresrätter.

Det troliga är nog att moderaterna (och KD) fullföljer den sedan 2007 tänkta planen och fattar beslutet den 15 februari. Men man ska aldrig vara säker. Vid 3-5 tillfällen har moderaterna ändrat sig efter en framtvingad återremiss. Ibland till följd av opinionstryck, ibland till följd av nya fakta och någon gång när juridik och lagstiftning har hunnit komma ikapp.

I översiktplanen från 1992 anges riktlinjerna för området. Här har t ex nyinflyttade kunnat läsa om mindre parhus i begränsad omfattning på större tomter och hus upp till 200 kvm. Folkpartiets uppfattning är att den här typen av utfästelser och förväntningar ska vara viktiga. Högre hus passar runt stationen, inte i villaområdet vid Mosstorp. Studentbostäderna i två plan är ett bra exempel på lämplig utformning av nybyggnation.

Dessutom ska politiken ta hänsyn till medborgarna i så stor utsträckning som möjligt. Om det som ska byggas inte är avgörande och viktigt i allmän betydelse, t ex en skola, ett sjukhus eller ett vårdboende, ska grannarnas åsikter tas tillvara. Medborgarna är i första hand kommunens ägare och dess finansiärer, inte några kunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar