söndag 13 december 2009

Total förvirring eller medvetna dimridåer

I sitt senaste nyhetsbrev kommenterar Leif Gripestam (M) bland annat de ekonomiska förutsättningarna för 2010. När han skriver att moderaterna och KD med två procents höjning av förskolepengen satsar mest av alla blir förvirringen total. Hittills har hans viktigaste argument för noll uppräkning varit att nivån ska vara så låg som möjligt inför 2011. Fullmäktige har också beslutat om noll uppräkning av pengen
2010. Att Leif Gripestam nu påstår att pengen höjs med två procent är mer än anmärkningsvärt.

Det är riktigt att ca 8 mkr av de 47 extra miljonerna 2010 går till förskolan, men detta har beskrivits som kvalitetshöjande insatser av opreciserad engångskaraktär. 8 extra mkr 2010 lindrar de negativa effekterna som uppstår till följd av att nära 20 mkr dras bort från förskolorna totalt, neddragningar som beslöts av KS redan i juni. Nettoeffekten för förskolesektorn 2010 blir alltså ett minus på ca 12 mkr utöver löne- och kostnadsökningar. I Leif Gripestams retorik kallas detta satsningar av stora mått.

Folkpartiet i Täby har i en annons informerat Täbyborna om vår politik och vi vill bilda opinion för ett Täby utan envälde. Vi tycker att det är olyckligt när ett parti har över 50 procent och kan bestämma allt på egen hand. Leif Gripestam (M) har svårt att hantera detta. Om väljarna gett moderaterna all makt kan man inte tala om envälde, enligt Leif. Han undrar om vi förespråkar något annat system än folkstyre. Frågan behöver inte kommenteras.

Han pekar också på det samarbete som just inletts mellan KD och moderaterna. Hittills har detta samarbete visat sig i 1,5 frågor av ca 80 inför budget 2010. Det är möjligt att KD får påverka moderaterna i några fler frågor den här mandatperioden. Det som avgör ligger fast; moderaterna har över 50 procent och kan bestämma allt själva. Den som är mycket stark och har mycket makt ska helst vara både snäll och ödmjuk.

Leif Gripestams avslutning är karakteristisk. Dörren till samarbete står fortfarande öppen, men inte om Folkpartiet har en annan syn på budgeten än moderaterna. Återigen vet han hur Folkpartiets budget för 2011 ser ut, trots att vi ännu inte har tagit ställning till den. Tidigare har Leif Gripestam hävdat att FP:s uppräkning med 1,5 procent 2010 är oansvarig och leder till katastrof. Märkligt nog så hyllar han plötsligt en moderat höjning av förskolepengen med 2 procent.

Det är inte lätt att hänga med alla gånger.

I morgon, måndag, blir det bilkörning på vänster sida. Melbourne söderut till och längs med Great Ocean Road till Apollo Bay. Lite nervöst, men mest spännande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar