onsdag 13 januari 2010

Var ska Täby växa?

I väntan på en utredning om förbättrad kapacitet för kollektivtrafiken planeras för Täbys utbyggnad till 80 000 invånare. Var någonstans är det tänkt att Täby ska växa? I huvudsak anges tre olika områden; Arninge, Täby Centrum/galoppfältet samt Roslags Näsby.

Ambitionerna för Arninge är i stort sett bra, men frågetecknen är många. Kan strandskyddet upphävas för att ge plats åt bostäder? Hur blir det med planerna på inomhusskidbacken Ullna Event Resort, projektet som var katalysator för hela områdets planering? När ska kollektivtrafiken för området planeras? Vart ska företag som äger sina fastigheter ta vägen om de vill flytta för att ge plats åt bostäder?

Täby Centrum rullar på och med tiden blir det säkert bra. Bostäder på parkeringsfältet och vid Grindtorpskyrkan är helt ok, husen vid Storstugan borde ha utgått. Införandet av parkeringsavgifter kommer att bli en nyhet för många. Som alltid blir det besvärligt under ombyggnadstiden, det gäller att hålla ut. Galoppfältet har rört sig avsevärt i rätt riktning, men att Galoppen nu är intresserad av en annan och bättre lokalisering är inte detsamma som att allt är klart och att fältet kan planeras för bostäder. Än återstår många hinder och svåra frågor.

Det mest självklara området för nya bostäder är stationsområdet vid Roslags Näsby. På bägge sidor om hållplatsen blir det nya bostäder. Kommunalhuset är uttjänt och kommer inte att fungera framöver. Stora underhållskostnader och renoveringar skulle krävas och dessutom fungerar inte huset som ett modernt kommunalhus ska göra. Totalt sett kan hela området mellan järnvägen, Centralvägen, Stockholmsvägen och Smedjevägen planeras för bostäder. Siffran är förstås oviss och högst preliminär, men 600 bostäder är utgångspunkten. Här passar det utmärkt med små och medelstora lägenheter.

Men då måste ett kommunalhus finnas någon annanstans. Planerna nu är att framöver ersätta det nuvarande kommunalhuset med ett mindre i Täby Centrum. Kommunen äger marken framför sjukhuset och det är där som ett nytt kommunalhus planeras. Att intäkterna från marken vid Roslags Näsby kommer att finansiera nybygget är en förutsättning.

Visst finns det fler områden för nya bostäder, men de större volymerna kan inrymmas i de tre ovan beskrivna områdena. Det är bra om Täby växer, men låt oss slippa årtals- och sifferexercis. Enklast skulle Täbys befolkning öka om boendeytan per person minskade till 1970-talets nivå. Då skulle vi bli 5-6000 fler Täbybor. Självklart ska inte någon på det sättet reglera folks boende. Det låter sig inte göras via politiska beslut, inte ens om ett parti har egen majoritet i fullmäktige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar