lördag 16 oktober 2010

Förhandlingar för fyra år framåt

Valet resulterade som väntat i en kraftig borgerlig majoritet på ca 80 procent i Täby. Det är både naturligt och demokratiskt att detta leder till en borgerlig koalition. För närvarande pågår förhandlingar mellan Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern. Allas bestämda ambition är att få till stånd ett fyrpartistyre i Täby.

Om fyra partier styr tillsammans betyder det att ca 80 procent av väljarna ska kunna känna att de står bakom den förda politiken. Alla partierna har som mål att tillsammans göra Täby bättre. Men det tar naturligtvis tid för fyra partier med samsyn i mycket men med olika hjärtefrågor och en del konfliktfrågor att komma fram till ett gemensamt program.

Före valet hade den så kallade alliansen (M + KD) som styrde Täby 38 mandat av 61. De två övriga borgerliga partierna 13 av 61. I valet fick M 26 mandat, KD 2, FP 18 och C 3.

Det som är viktigt efter alla val är att väljarna ser att deras uttalade vilja får genomslag i den politik som förs. Det betyder att det blir en del förändringar i Täby. Förhandlingarna går framåt och tids nog kommer resultatet att redovisas. Tills vidare får Täbyborna hålla till godo med partiernas valprogram och med valresultatet.

4 kommentarer:

  1. Om jag i all blygsamhet får ge ett råd till fp i Täby: Se till att inte tvingas tiga och lida och ta ansvar för Täbymoderaternas misstag! Att vara i opposition är frustrerande men det värsta av allt är att vara en del av majoriteten men ändå maktlös, att tvingas utåt ta ansvar för andras beslut. Det finns en hel del kända galenskaper 2006-2010 men jag befarar att det också finns en del okända som m gärna vill att andra ska ta ansvar för.
    I Danderyd har moderaterna bytt KS-ordförandekandidat i dagarna - Gunnar Oom meddelar insiktsfullt att andra har större möjligheter än han att leda en alliansmajoritet.
    Förstår inte varför jag råkade nämna det, det här handlar ju inte om Danderyd utan om Täby. . .
    CG Kjellander

    SvaraRadera
  2. Instämmer helt med CG!

    Hellre att ni tvingas kliva av allianståget i förtid. Leif Gs beslut som kostat Täbys skattebetalare ett antal hundratals miljoner kronor skall inte backas upp.

    Om Leif hade varit VD för ett företag med Täbys balansomslutning hade han suttit bakom galler på för grov trolöshet mot huvudman.

    Om inte M vaknar fortare än kvickt och fixar en "silent exit" för Leif, Gunnar och Sofia och ordinerar förankrade Täbybor för uppgiften så är det bättre att strida hårt in i det sista, öppet och demokratiskt för att ev. örbereda sig för en oppositionsroll igen.

    Låt er inte smittas av gamla dåliga beslut som vi redan betalar för.

    För "det sovande folket" i Täby så var det här valet en ögonöppnare. Men nästa val kommer att bli än mer dynamiskt. Inte minst pga av åldersdemografi.

    Om ngn skulle summera kostnaden för vanstyret, pedagogisera det så att en fyraåring kan förstå det hela så skulle Gripenstam bli utburen av medborgarna mot sin vilja.

    Jag hoppas innerligt att Conny Fogelström orkar att kämpa på. Mycket hänger på honom om obehagliga sanningar skall fram. Oavsett hur illa dessa sanningar luktar.

    Men vi är många som hoppas på att FP, C och ev. KD allvarligt kämpar på mot en sundare inriktning för kommunen. Utan massexploatering och försämrad kommunal service inom kärnområden.

    SvaraRadera
  3. Mats!

    Kul med en allians. Men passa dig för att svärtas ner av politrucken och den naturligt perspektivlöse "Täbybon" Gripestams beslut.

    Glöm aldrig att sätta på dig en grythandske innan du tar Leif i hand i en fråga.

    Gripestam är ingen mysig figur. Han har kostat Täbys innevånare tresiffriga miljonbelopp genom sina "avknoppningar" / "Rodamcoaffärer" / och katastrofalt felkalkylerade vägprojekt.

    Lycka till! Men glöm inte att fjärma dig tydligt ifrån alla Ms gamla och rent samhällsskadliga beslut.

    Många Täbybor har inte glömt dem, vi kan placera dem i tid, och ser endast det senaste valet som början på upprensningen av galenskaper.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  4. Vill bara påpeka att M kör på med sina besparingar på Kultur & Fritid in i det sista. Tre halva tjänster ska bort, på Föreningsgården, för Lokal- och Föreningsservice samt för LSS/Omsorg. Just nu förhandlar man med berörd personal om att köpa ut dem. Det finns folk bland dessa som arbetat över 30 år i Täby kommun. Vore inte en första markering att skjuta upp dessa beslut? M lämnar över en Kultur & Fritidsorganisation i fritt fall där i princip all personal mår illa.

    SvaraRadera