söndag 19 september 2010

Tack alla som på något sätt stöttat oss

Från 11 till 18 mandat och runt 29 procent (från 17,6).

I Täby.

Jag kände på mig att det skulle gå bra i Täbyvalet, men att det skulle bli så här bra kunde ingen riktigt tänka sig.

Stort tack alla Täbybor och stort tack till alla på något sätt bidragit. Extra stort tack till våra kandidater, medlemmar och övriga valarbetare. Nu är det vila, svampplockning och reflexion som gäller ett tag.

De viktiga frågorna nu handlar om att tyda och konkretisera vad väljarna i Täby faktiskt har sagt och sen göra vårt yttersta för att detta också ska avspeglas i Täbypolitiken.

Än en gång stort tack och på återhörande!

17 kommentarer:

  1. Grattis Mats! En fantastisk framgång och jag tror mig veta att just DU har stor del i framgången. Verkligen roligt!
    Hls Illo - som numera är Tullinge-bo

    SvaraRadera
  2. Alliansen regerar vidare även i Täby. Det är det viktiga.

    Kan FP nu bara sätta punkt för moderaternas utrealisering av skattebetalarnas egendom är det en stor framgång. Sedan vill vi se att det görs krafttag för att bygga ut kollektivtrafiken i Norrort, bla tunnelbanan till Täby C.

    SvaraRadera
  3. Grattis Mats!

    Bra att det gick som det skulle! Hoppas att ni alla i oppositionen är nöjda. Själv är jag nästan besviken.

    Om man ser till de diskussioner som föräldrar fört i närheten av skolor och barnomsorg så hade jag nog räknat med ett större ras för M. Jag satt mina pengar på ner mot 35% strecket.

    Många måste ha fallit tillbaka till M, sannolikt av gammal vana, när det kom till kritan bakom skynket.

    Vi litar på dig. Stoppa vidare stöld av kommunal egendom och planera ingen massbyggnation förrän vi har orubbligt löfte om T-bana till Täby Centrum och Arninge. (Leif kan drömma vidare om en Roslagspil som inte lämnat ritbordet ens på idéstadiet.)

    Hoppas även på en större öppenhet där resultatet av den senaste diktaturen kanske kan utredas i offentlighetens ljus.

    Vi är många som undrar fortfarande vad slutnotan blev för Täbys "Hallandsåstunnel" dvs viadukten vid Viggbyholms station blev och varför Täby helt plötsligt börjar att spendera grova pengar på av och tillfarter till E18 som knappast är en kommunal angelägenhet.

    Kämpa hårt nu och var inte rädd för att strunta i att sänka skatten.

    Delar av Täby kommuns verksamheter är så anorektiskt drivna att de behöver nödproviant (som bevisligen funnits men som mättat andra magar genom den stora Moderatrean.)

    Avseende av hur stor del av Täby som skall vara grön så är nog svaret enkelt. Folk flyttar till Täby från stan för att bo i en grön förort och inte för att flytta till en "stad" på landet.

    Mao slopa 80.000 målet helt och bevara Täby grönare än vad det är idag. Förtäta gärna på idag redan ianspråktagna hårdytor. Men var skeptisk till massexploatering av grönytor. De behövs och medborgarna vill ha dem.

    När Täbymoderaternas valkvitto analyseras centralt kanske vi tom får nya moderater till kommunen vilket eventuellt gör att förutsättningarna för en riktig allians blir verklig.

    SvaraRadera
  4. Grattis Mats och hela folkpartiet i Täby! Vilken enorm framgång!
    Jag följer ofta Täbys politik trots att jag flyttat från Täby för drygt 10 år sedan. Men jag har min son, svärdotter och 9-månaders sonson i Täby. Så jag hoppas på att folkpartiet får stort inflytande - så att skolor och barnomsorg med mera kan förbättras...(snart är det ju dags för dagis för min sonson).
    Susan M
    (f.d. ledamot i KF, KS och
    Socialnämnden för Fp i Täby)

    SvaraRadera
  5. Folkpartiet i Täby, och inte minst Mats H då, är bra på att förverkliga den demokratiska visionen: Politiken är ett vardagsjobb 365 dagar om året även om inte valet närmar sig. Man kan inte som m gjort kasta in ett panikförslag om förskolan 1 september. Man måste veta vad man vill med sin politiska gärning; och det kan aldrig vara att vinna väljare sista veckan.
    Nu måste fp andas ut, ta det lugnt, vänta in m-reaktionen. Det finns ju många bra moderater i Täby som föredrar Hasselgren framför Gripestam . . .

    SvaraRadera
  6. Bra kämpat!

    Att döma av senaste tidens tidningscitat så verkar det som om att Moderaterna inte förstått varför de tappade valet.

    När M lade fram 25 timmarsveckan för oss föräldrar, 2 veckor innan valet, så kändes det som om att man började att må illa på riktigt.

    Tack för att du är förankrad ner i gräsrötterna och har förstår vad som är viktigt i en kommun som är konkurrensutsatt mot andra och inte.

    SvaraRadera
  7. Vill bara påpeka för debattörerna ovan att barnomsorgen fungerar bra i Täby. Vi har två barn på dagis och vi är mycket nöjda med verksamheten som erbjuds.

    Att föräldralediga föräldrar sedan inte ens orkar ta hand om 2 barn när de är hemma tycker jag är ett lyxproblem. Varför ska man överhuvudtaget uppta en dagisplats när man är föräldraledig?
    Är det för att föräldern ska "avlastas"?

    Och sedan det här med "halva Täby görnt". Att förtäta bebyggelsen runt centrum och de öde gärdena runt Storstugan och Galoppfältet kommer knappast att försämra tillgången till grönområden. Snarare skapar det trygghet och en miljö som fler människor vill bo i.

    SvaraRadera
  8. Re: Dick

    Kul att det fungerar bra för dig. Det gör det inte för oss. Instabilitet pga av svaga aktörer och stora barngrupper.

    Varför skall man inte kunna ha barnen längre på dagis? Så länge daghemmen inte kan "växla krok" på dagen med ngn annan så står en resurs outnyttjad som idag finansieras av de barn som går på dagis eftersom att alla behöver fler kompisar.

    Att Täby sedan är den kommun som har 16:e lägst ersättning i landet till utförarna (och detta i en högkostnadsdel av landet borde vara en väckarklocka även för dig.

    Jag har haft mina barn på kommunal förskola i Danderyd (som ger nästan 15% mer per barn och år) det märks kan jag berätta.

    I de flesta sammanhang så brukar man få det man betalar för och jag tycker att detta samband är giltigt även i denna fråga.

    Jag kan hålla med om att det kan vara en "lyxfråga" men den förkolan som mina barn går på bedriver ingen förvarningsverksamhet och jag skulle ha svårt att förklara för min sexåring varför han inte kan vara med och utvecklas med sina kompisar bara för att han fått ett syskon.

    Att det mer eller mindre är norm att ha runt 30 timmars verksamhet i andra kommuner kan ju också grunda sig på vetenskapliga fakta.

    Men som sagt, kul att det funkar för dig och dina barn. Jag och många andra tycker att det finns mer att önska, det var kanske ej heller en slump att M på ett rent patetiskt sätt slängde in sitt 25 timmars förslag i sista minuten....

    SvaraRadera
  9. @ Mattias

    Är ni inte nöjda med ert nuvarande dagis så borde ni också ta konsekvensen att byta dagis. Det privata dagisföretaget ska få känna av att det som erbjuds inte är efterfrågat.

    Nu raljerar jag lite givetvis. En grundpoäng är att dagis är ingen perfekt marknad där det är enkelt att välja och vraka i utbudet. Det låter sig liksom inte jämföras med platt-tv apparater. Frågan man måste ställa sig är vilken nytta avreglerat och privatiserat dagis egentligen tillför barnen och samhället i stort. Kostnadseffektivitet? Ja kanske till viss del går det nog att bedriva en smartare verksamhet och därmed inte lika kostsam, men personal torde vara den största utgiften för ett dagis och därefter lokalhyran. Vad är enklast att anpassa?

    Sedan det här med 15, 25 eller 30 timmar. Jag som är uppväxt på 70-talet anser att det är ett lyxproblem. Man är föräldraledig under en begränsad tid, och äldre barn kan träffa kompisar även på andra tider än dagis. Frågan man måste ställa sig är om samhället ska investera resurser i 30 timmar på dagis när en förälder ändå är hemma?
    Kanske skulle det göras men till en högre kostnad? Dagis är ju subventionerat till 90% av offentliga sektorn, därmed svårt att tacka nej till. Göran Perssons maxtaxa har vi att tacka för detta.

    Avreglerat dagis? Om alternativet till offentligt monopol är ett privat oligopol utan "perfekt konkurrens" anser jag inte att dagis ska privatiseras överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  10. @ Dick

    Täby har en avgiftsfinansieringsgrad som ligger på 19 % i förhållande till 10 % som gäller för landet som helhet. Täby har något större barngrupper än i riksgenomsnittet 5.6 mot 5.3 barn per helårsarbetare. Vad som skiljer är att i Täbys förskolor är 33 % behöriga pedagoger medan 54 gäller för landet som helhet. Att mer pengar till barnen i förskolan inte nödvändigtvis leder till högre kvalitet är fastslaget i ett antal rapporter och utredningar men vad som faktiskt betyder något är personalens utbildningsnivå. Den är skräp i Täby och orsaken är enkel. Givet imperfekt marknad med låg möjlighet till rörlighet gäller: lågtlöneläge --> minskade personalkonstnader --> vinst!

    Att barnen på dagis är ett lyxproblem är ju kul att du tycker. Har man en 2-åring och en nyfödd kan ju så vara men att ha en sexåring och en nyfödd som vi haft är inte kul. Stackars barn! Eftersom 74 % av barnen i Täby (mot 65 % i riket) är inskrivna på dagis råder det akut brist på lekkamrater. När vi kom till öppna förskolan hade de knappt sett så gamla barn...

    Politiker skall se medborgarnas problem som de ser ut och inte utifrån snäva horisonter... som din! Är det mest stimulerande för en sexåring att vara tyst för att lillungen sover, att byta blöjor och torka kräks eller att delta i en pedagogisk verksamhet med sina jämnåriga och bygga kojor och upptäcka naturen?

    Byta dagis i Täby?! För att det skall ha marknadseffekt behövs en betydligt större överskottskapacitet i systemet än vad som är fallet. Att det är en marknad är bara en moderat lek... skapa en riktig marknad eller reglera den undermåliga som finns.

    SvaraRadera
  11. Dick,
    det finns en hake när det gäller byte av förskola. Du kan som förälder se att här finns starka skäl för att byta, men det är inte säkert att dina barn ser eller innerst inne accepterar dina skäl. Det ligger alltid lite känslor i att byta skola eller förskola. Varje framtvingat byte är ett misslyckande för förskolan och huvudmannen, vars konsekvenser dock i huvudsak drabbar barnet och familjen. (Men ibland är det nödvändigt!)
    Politikernas grundläggande uppgift måste vara att säkerställa - så långt sådant nu är möjligt - en jämn och hög nivå på alla förskolor, oavsett driftsform. Statistiken - se föregående inlägg! - indikerar att verksamheten i Täby inte fullt ut lever upp till rimliga krav.
    CG Kjellander

    SvaraRadera
  12. @Anonym

    Snäv horisont?
    Samhället betalar en förälder föräldrapenning för att vara hemma och ta hand om sina barn, beloppet är 80% upp till en årslön på 10 prisbasbelopp = 80%* ca 420.000 kr/år.
    Ska samhället samtidigt prioritera att ge denna förälder ytterligare en subvention på 10.000 kr per månad för att ha ett av sina barn på dagis?

    Behoven är oändliga inom den offentliga sektorn men resurserna begränsas av skatteuttaget och organisationens effektivitet. Grundfrågan är om dagis för barn, vars ena förälder ändå är hemma på statens bekostnad, ska prioriteras?

    SvaraRadera
  13. Dick,
    du har en poäng i ditt senaste inlägg - invändningen är förstås att förskolan är till för barnens bästa, inte för föräldrarnas. Det är barnens förskola som "subventioneras", inte föräldrarnas möjlighet att vara hemma utan barn.
    Men en helt annan fråga. Vi vanliga Täbybor som vill ta del av politiken har ingenstans, varken i blogg eller nyhetsbrev, fått en enda rad från Leif Gripestam. Som var så flitig före valet.
    Jag frågar nu: Finns moderaterna i Täby? Har de någon uppfattning om valresultatet? Hur hanterar de det faktum att Filippa Reinfeldt som egentligen inte är verksam i Täby fick nästan alla personröster i kommunvalet?
    CG Kjellander

    SvaraRadera
  14. Word!

    Leif tillhör väl den gamla Moderat-bunkern när Carl Bildt var partiledare? I gänget med Unkel, Björk och Lundgren?

    SvaraRadera
  15. Re: dick

    "Är ni inte nöjda med ert nuvarande dagis så borde ni också ta konsekvensen att byta dagis. Det privata dagisföretaget ska få känna av att det som erbjuds inte är efterfrågat."

    Bra att du tillägger att du raljerar. Annars så skulle jag verkligen undra om du hade barn som du brydde dig om. (Det jag då hade jag innerligen hoppats på vore att du vore en ung MUFare som kommit på villovägar.)

    Att man skall shoppa runt med sina barn är dock en självklarhet för Sofia Paulsson. (Notera SKALL, annars fungerar inte systemet enligt henne....) Hon har sagt det själv till mig. Öga mot öga. Hade jag varit i hennes kläder hade varje Täbyfamiljs shoppingrunda med barnen i detta ärende varit ett misslyckande. För henne en självklarhet.

    Jag håller med om att maxtaxan är en subvention som är generös, kanske för generös i min mening är en annan sak. Man skulle helt enkelt kunna betala mer för en professionell delad vårdnad av sina barn. En annan diskussion dock.

    Men att Täby kommun väljer att använda detta "tryckkokarlock" skapat av Göran P för att pressa ur sista droppen ur systemet får mig att bli allvarligt oroad.

    Det privata systemet skulle fungera bättre om det fanns medel till: 1. Vinst 2. Att våga bygga utbud för att kunna hämta framtida vinst (det största problemet)

    Men min huvudsakliga ståndpunkt efter att ha studerat flera av utövarnas ekonomi är att det skulle ha varit bättre med en kommunal förskola som hade haft ett lokalt stort inflytande över verksamhetens inriktning och mål.

    Nästan alla engagerade personer som jag har mött, föräldrar, personal och inte minst kommunens tjänstmän/kvinnor är tänkande individer som ser till barnens bästa och där personal/tjänstemän knappast valt sitt yrke för att blir ekonomiskt oberoende (vilket är alltid har varit en omöjlighet inom denna sektor men är mer omöjlig i Täby idag givet spelreglerna.)

    Återigen. Kul att det funkar för er. Jag menar det verkligen för dig och dina barns skull.

    Jag är själv inte missnöjd, men jag är innerligt trött på att se de kvinnor som sliter hund och lappar och trixar som reseledare en charterresa för att få showen att gå vidare.

    Avseende situationen i en större mening så har nog även Gripestam och Co snart fattat att alla inte är helt nöjda. (Även om de första tankarna som citerades av Sveriges största dagstidningar rörande analysen av valnederlaget inte gav sken av detta.)

    Trevlig kväll!

    /Mattias

    SvaraRadera
  16. Vill bara tillägga att showen är bra. Men man kan inte bygga en så viktig verksamhet på att de som slagit sig in på banan en gång i tiden inte kan med att förändringarna i förutsättningarna skall gå ut över barnen. Mao ingen hållbar strategi på sikt. Vem vill söka sig till yrket i framtiden?

    /Mattias

    SvaraRadera
  17. Helt klart är vi många i Täby som vill och kan engagera oss i både den lilla och den stora politiken. Jag har upplevt allt i Täby, bygglov, förskola, skola, trafik, kultur, idrott (och befarar att även få uppleva det där pinsamma på slutet) och har under 40 år fascinerats över att alla i min närhet verkligen varit engagerade! Alla vill att det ska bli bra, helst bättre!
    Men avståndet mellan beslutande och medborgare har vuxit. Mats Hasselgren har bidragit till att minska avståndet - men jag är lite besviken över att han inte rapporterat här hur det går i förhandlingarna om det nya kommunstyret. Vi vill veta allt - genast!

    SvaraRadera