torsdag 13 maj 2010

Stopp för Täbys fjärrvärmeprojekt

Samtliga partier i Täby har ställt sig bakom försöken att få till stånd fjärrvärme i Täby. Tanken var att få en privat aktör att bygga ett kraftvärmeverk i Hagby och samtidigt bygga ut ett fjärrvärmenät. Nätet skulle vara öppet för olika producenter och på sikt skulle kommunen äga nätet.

Inriktningen var ovanlig men i grunden sund. Det offentliga äger nätet och kunderna kan välja mellan olika producenter som konkurrerar.

Men i flera avseenden var osäkerheten stor. Hur skulle ett kommande nät med utgångspunkt från Hagby kunna kopplas ihop med andra nät för fjärrvärme och i så fall vilka? Den framtida marknaden för fjärrvärme i Täby kan bara uppskattas, ingen kan med säkerhet veta omfattningen på en kommande efterfrågan.

Arbetet och kommunens ansträngningar var förknippat med stora kostnader. I första vändan anslogs 15 miljoner kronor och i ett senare skede ytterligare 8 miljoner. Pengarna skulle komma tillbaka när samarbetet med en partner var etablerat.
Förväntningarna och förhoppningarna var för stora. När det kom till kritan fanns det inte någon aktör som var tillräckligt intresserad. Upphandlingen av ”Fjärrvärme i partnerskap” är nu avbruten. 15 000 konsulttimmar och 22,1 miljoner kronor har förbrukats.

Nu har kommunens tjänstemän återkommit i frågan och kommunstyrelsen beviljade nyligen 900 000 kronor för fortsatt engagemang av jurister och konsulter. Folkpartiet sade blankt nej. I ärendet konstateras att kommunen nu måste ta större risker för nå framgång. Två konkreta åtgärder redovisades. Kommunen ska samråda med olika aktörer och dessutom ta kontakt med kommunchefer i vissa grannkommuner. Hur detta kan kosta 900 000 kronor övergår mitt förstånd. Ibland finns det gott om pengar.

Täby kommun har varken produktion av fjärrvärme eller något eget nät. Försöket att hitta en privat aktör som ser en framtida marknad har gott i stöpet. Trots detta vill Täby kommun på något sätt fullfölja sina ambitioner. Om någon kommer på tanken att kommunen nu ska förvärva fjärrvärmeproduktion och/eller nät vill jag mycket bestämt avråda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar