tisdag 18 maj 2010

Sex öppna förskolor i Täby blir två

I Täby finns det sex öppna förskolor. Öppna förskolorna är mycket populära och många besöker dessa för att träffa trevlig och kunnig personal, andra föräldrar och barn.

Till följd av Moderaternas och KD:s nedskärningsiver och deras dolda och icke uttalade ambition att med tiden sänka kommunalskatten ska nu fyra öppna förskolor avvecklas. Det är en följd av sänkt anslag till öppna förskolan 2011. När Moderaterna tar fram långtidsplanerna så gäller nedskärningar i tre år med utgångspunkt från dystra prognoser vid en viss tidpunkt.

Hur verkligheten, de stora överskotten och omvärlden förändras under tiden är oväsentligt. Alla beslutade nedskärningar ska genomföras. Och det ska göras under tre år framåt. Att det är val hösten 2010 spelar mindre roll. Målet för Moderaterna är konstant; mindre offentligt engagemang, sänkta kostnader, gärna överskott och sen sänkt skatt. Alla får ha sin egen politiska vision för framtiden – det som stör mig är att den i det här fallet aldrig redovisas öppet!

Några närmare handlingar finns inte att tillgå. Nämndens ledamöter är inte införstådda och mycket verkar oklart. Det hela har presenterats som ett utvecklingsprojekt. Sex öppna förskolor blir två familjecentraler eller något sådant. De som står bakom inriktningen har motiverat det hela med att alla föräldrar ändå åker bil och då räcker det med två omdöpta öppna förskolor i Täby.

Det är ju precis tvärtom. Massor med föräldrar har inte tillgång till bil dagtid och värdet av en öppen förskola i samma kommundel som hemmet är stort. Hoppas nu att Täbys småbarnsföräldrar får klart för sig vad som planeras och tydligt protesterar. Den som påstår att denna försämring för Täbyborna ska ske till följd av ekonomiskt tvång och nödvändighet har inte mycket på fötterna.

1 kommentar:

  1. I dag har jag fått tre publikationer i brevlådan som alla talar om hur fantastiskt bra allt är ordnat i Täby, en tidning från Täby kommun som jag sannolikt har varit med om att betala och två reklamblad.
    Ingen av dessa har ens i en inskjuten bisats antytt att moderaterna och kd håller på att spara ner förskolor och skolor, bland annat, till minsta möjliga kostnad.
    Håll emot, Hasselgren och andra som tar ansvar för ett borgerligt styrt Täby. Vi vill inte ha ett enfaldigt envälde.

    SvaraRadera