tisdag 18 januari 2011

Bredd och elit i Täby

För första gången har ett av Sveriges finaste utmärkelse tilldelats en utövare av simsporten. Therese Alshammar, nybliven VM-guldmedaljör, har fått Jerringpriset. Ett jättestort grattis till Therese och till Täby Sim.

Ofta diskuteras idrott i termer av bredd eller elit. Som vanligt i upphetsade och polariserade debatter gäller antingen – eller. Det bästa svaret kan i stället vara både – och. Stora framgångar förutsätter breddverksamhet och att många får chansen till både träning och tävling. Utan elitverksamhet och uppmärksammade framgångar skulle färre ungdomar söka sig till idrotten.

Jag tycker att bredd och elit skulle vara Täbys signum. En bra kombination med tävlingsverksamhet på hög nivå och många unga som har roligt i välskötta idrottsföreningar är något att sträva efter. Täby Sim, Täby Badminton, CaperioTäby (innebandy), Täby Orientering, Täby Gymnastikförening, Näsbyparks TK, IK Frej är bara några exempel på föreningar med både elit och bredd. Det finns fler och jag hoppas att ingen tar illa upp.

Som ny ordförande för kultur- och fritidsnämnden vill jag att kommunens föreningar ska ha bra förutsättningar. Den inslagna vägen med upprustade och nya anläggningar ska fortsätta. Mycket är på gång. Svåra och stora beslut ska fattas om Simhallen och Täby Sportcentrum.

En nyckelfråga för idrotten handlar om det ideella engagemanget och de mångas frivilliga insatser. Signaler jag fått indikerar att detta minskar i vår kommun. Jag har inga belägg för det men om så är fallet är det oroande. När allt kostar och alla ska betala blir det kanske färre som vill engagera sig ideellt. Barn- och ungdomsidrotten står och faller med ideella ledare, välskötta föreningar och engagerade föräldrar. Stabila och vettiga ekonomiska förutsättningar är också en avgörande fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar