måndag 30 augusti 2010

Förskolefrågorna pressar Täbymoderaterna

Idag, knappt tre veckor före valet, kommer överraskningar från Täbymoderaterna. I sitt nyhetsbrev meddelar Leif Gripestam (M) att Moderaterna knackat dörr och lyssnat på folket. Moderaterna vill ge barn till föräldralediga 25 timmars förskola och resurser ska tillföras för att minska barngrupperna.

Det är givetvis utmärkt att Moderaterna vaknat, frågan är bara om dessa besked också kommer att gälla efter valet.

Under ett års tid har Folkpartiet fört fram förslag i samma riktning, men vi har mött kompakt motstånd från M och KD i Täby. Vi har kallats allt från lättsinniga till populistiska och när besluten togs för 2010 och 2011 var en sådan här inriktning helt omöjlig.

I sakfrågan är det ofta bäst för det äldre barnet att kunna vara kvar i förskolan även om ett yngre syskon är hemma med en av föräldrarna. Någon generell regel är svår att hävda.

I Gripestams nyhetsbrev nämns inte KD, har de också ändrat sig?
Frågan kan låta gnällig, men är det trovärdigt att lämna dessa besked till Täbyborna tre veckor före valet?

5 kommentarer:

  1. En viktigare grundfråga är kanske varför föräldralediga föräldrar överhuvudtaget ska få lämna in sina barn på dagis?

    Jag menar att en vuxen klarar av att ta hand om två barn, i synnerhet om det är ens egna.

    Detta är ett lyxproblem, pengarna skulle kunna användas till mycket angelägnare områden än detta.

    SvaraRadera
  2. Hej Dick och tack för kommentaren.

    Om utgångspunkten är barnets situation och vad som är bäst för det enskilda barnet är det svårt att generellt säga vad som ska gälla. För ett något äldre barn kan det t ex vara värdefullt att kunna vara i förskolan som tidigare. Mycket beror också på hur det ser ut hemma. I många fall går det alldeles utmärkt att lämna förskolan och vara hemma med en förälder och ett nyfött syskon.

    Vi tycker att det ska vara möjligt med sex timmar för att det äldre barnet ska kunna vara med fullt ut i förskolans verksamhet.

    SvaraRadera
  3. Jovisst, men du måste hålla med om att 15 eller 25 timmar (som det talas så mycket om) knappast kan utgöra den viktigaste frågan?

    En viktigare fråga är kommunens realisering av skolor och dagis till privata företag. Jag är för mångfald och så, men ett privat oligopol där två koncerner äger 80% av alla dagis är knappast bättre för medborgarna än ett offentligt monopol. Eller vad anser FP?

    I ekots partiledarintervju med Jan Björklund fick jag intrycket av att han tänkt om när det gäller utförsäljningar långt under marknadsvärdet (skolor, bostäder osv).

    SvaraRadera
  4. Håller med. Inte den viktigaste frågan. Full behovstäckning och bra förskolor med rimligt stora barngrupper och utbildad personal är viktigast.

    Numera inser nästan alla att kommunal egendom inte kan överlåtas till nystartade företag utan försäljning på marknadsmässiga villkor. För att vi ska kunna tala om mångfald och verklig valfrihet måste det finnas många aktörer och gärna flera mindre aktörer.

    FP i Täby tycker att det vore bra med fler kommunala förskolor än den enda som finns idag och som flera gånger varit tänkt att "privatisera". Det finns många starka skäl för att kommunen själv ska ha förskolor och upprätthålla kompetensen på området.

    SvaraRadera
  5. Hej Mats!

    På Täby församlings hemsida finns statistik över hur många tusen förskolebarn som varje år deltar i gudstjänster. Betyder det att ett större antal förskolor inom kommunens gränser är - konfessionella?

    SvaraRadera