Vi vill nämna fem grundbultar: Blandning och variation, överdäckning, offentlig verksamhet, trafikfrågor och medborgardialog.
Blandning och variation:Brist på variation kan leda till segregation. Blandning av upplåtelseformer, hustyper, hushöjder, fasadmaterial, användningsområde/innehåll. Det är lätt planera för koncentration av arbetsplatser längs E18 och järnvägen, men då kan den funktionsblandning som eftersträvas försvåras. Ett tydligt inslag av stadsradhus i en trädgårdsstadsdel kan kombineras med högre och mer koncentrerad bebyggelse i andra delar. Det är viktigt med olika upplåtelseformer och olika val av material. Vi vill gärna se tydliga inslag av trä- och tegelhus.
Överdäckning: För att bryta tendensen till inlåsning och avskärning, är överdäckning(ar) viktigare än tunnlar eller genomgångar eftersom de skapar sina egna förutsättningar och inte underordnar sig den befintliga strukturen. Detta är särskilt viktigt för att skapa flöden till och från Centralparken och vidare söder- och öster ut. Men också för förbindelsen till Täby Centrum. Förutsättningarna för en ca 300 -700 meter lång överdäckning med bebyggelse bör prövas seriöst. Värden som kan vinnas är inte bara ekonomiska.
Offentlig verksamhet: Detta har betonats i materialet, men det är viktigt att stadsparken blir minst 10 ha och att den löper utan avbrott samt med möjligheter till varierad användning, där vatten - både som "speglar" och i flödande form - är ett essentiellt inslag. Vattnet skapar förutsättningar för spontana aktiviteter och för kommers. Viktigt är också att stadsparken interagerar med de mindre och mer lokala parkerna.
Trafik: Det kan inte nog understrykas hur viktig trafiken till och från området är. En förutsättning för att kunna slutföra projektet som det nu skisseras är, att någon for av spårbunden kollektivtrafik tillkommer inom överskådlig tid. Därför ska det i alla sammanhang talas om förberedelser för kommande stationslägen – det räcker inte med att de inte ska ”omöjliggöras”.
Medborgardialog: De utställningar som nu har ägt rum kring de parallella uppdragen har säkert fyllt en viss funktion. Nu är det emellertid att gå ut brett och djupt med mycket information i flera omgångar till kommuninvånarna och att så lyhört som det bara är möjligt ta till sig deras synpunkter. Här kommer det att behövas professionell hjälp utifrån.
Övriga synpunkter:
Infartsparkering:
Inte minst eftersom man räknar med att sänka parkeringsnormen inom området, är det viktigt att förlägga infartsparkeringen för Roslagsbanan och kommande banor så, att de inte blir ett komplement till parkeringsytorna inom området. Det förefaller därför lämpligt att använda den mark där "Rospiggen" ligger idag till parkeringsgarage i flera plan. Markens läge talar emot att boende på Galoppfältet skulle använda den för kompletterande parkering.
Planer/policys:
Vissa planer som grönplan, miljöplan och översiktsplan räknas upp i materialet. Vi förutsätter att även gällande planer och policys i övrigt i kommunen beaktas.
Arbetsplatser:
Det sägs i materialet att arbetsplatserna bör förläggas nära kommunikationspunkter. Det är emellertid också viktigt att, inte minst mot bakgrund av att det (i teorin) handlar om 10 000 arbetsplatser, området inte delas in i arbets- respektive bostadsområden. En levande stad kräver att det förekommer aktivitet under så många av dygnets timmar som möjligt över hela området.
Skola och bollhall/multihall:
Eftersom det finns uppenbar risk för att "Rospiggen" inom kort i princip blir oanvändbar, måste rivas och ersättas med en ny hall, är det viktigt att mycket tidigt i den fortsatta processen bestämma läget för den nya skolan inom området och den gymnastik-/bollhall/multihall som kommer att behöva uppföras i anslutning till skolan. Ett lämpligt läge kan vara i områdets nordvästra del nära stationen, nära "Rospiggen" och nära Bergtorpsvägen.
"Historisk" byggnad:
För att understryka och påminna om områdets tidigare användning vore det möjligen intressant att behålla någon av befintliga byggnader. Ett av de mindre stallen i området är uppfört relativt nyligen och skulle möjligen kunna passa som galoppmuséum/aktivitetshus/ ungdomsgård.
Två avslutande funderingar:
1.För att minimera risken av upprepning av byggnadsutformning inom området, vore det säkert lämpligt att engagera ett flertal arkitekter redan tidigt i processen. Det finns en uppenbar risk, tydligt illustrerad i de parallella uppdragen, att det i bästa fall kommer att bli fråga om en "variation på samma tema" om samma arkitekter ritar för stor del av bebyggelsen.
2.Det ligger slutligen en uppenbar risk i processen med successiv utbyggnad. De aktiviteter som det talas så mycket om, service, nöjen, kultur mm riskerar att komma till först i slutet på den långdragna utbyggnaden. Någonting betydelsefullt, något publikdragande måste därför skapas tidigt för att locka in andra aktörer.
För FP i Täby
Mats Hasselgren/Jan-Åke Gunnarsson
tisdag 25 september 2012
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)