tisdag 15 november 2011

Om hemtjänsten i Täby

Kommunens hemtjänst svarar 2011 för ca 18 procent av det totala behovet. 29 olika företag står för resten. Andel hemtjänst i egen regi har stadigt minskat under en följd av år. Utgångspunkten har varit och är att olika aktörer ska ha lika villkor. Ersättningen (peng) ges i tre kategorier: omsorg och service, enbart ledsagning och avlösning samt enbart service. Kommunens biståndsbedömning avgör vilka insatser den äldre är berättigad till och därefter väljer personen vem som ska utföra tjänsten. Det går fort och är lätt att byta leverantör.

Ingenting talar för att det finns någon påtaglig skillnad mellan äldre som anlitar privat hemtjänst och äldre som anlitar kommunens. Om någon aktör inte kan tillgodose önskemål beror det oftast på tillfälligheter, personalbrist eller schemaproblem vare sig det är kommunen eller någon annan. Det finns inte något som tyder på att privat hemtjänst skulle vara bättre än den kommunala eller tvärtom. Det beror som vanligt på hur ledning och personal fungerar.

Alla som erbjuder hemtjänst ersätts lika för utförda och redovisade timmar.


Stadigt underskott i kommunens hemtjänst
Under en lång tid av år har kommunens hemtjänst redovisat underskott. För år 2011 kan det röra sig om 5-7 mkr. Pengar från andra områden inom socialnämndens verksamheter har skjutits till. I längden är detta inte hållbart. Det är varken rimligt eller lämpligt (och kanske olagligt) att betala högre ersättning till bara en aktör av 30 utan särskilda skäl. Skattebetalarna måste fråga sig varför många extra miljoner kan gå till en aktör när i stort sett samma tjänster kan fås från 29 andra.

Gjorda analyser och jämförelserFörst under 2011 har noggranna analyser gjorts och en mängd åtgärder har vidtagits. Analyserna visar att ersättningsnivåerna i Täby ligger relativt lågt men högre än t ex Danderyd, Lidingö, Stockholm och i jämnhöjd med Sollentuna och Solna. Även om ersättningsnivåerna ger förhållandevis lika villkor finns det andra faktorer som ger skilda ekonomiska förutsättningar. Kollektivavtal, rätt till heltid (med självvalda arbetstider), kommunala regelverk och krav på formell utbildning kan vara sådana faktorer.

• Kommunens personal har kortare arbetstid per vecka
• Kommunens personal har högre löner
• Övertalighet och personalfrågor hanteras på olika sätt

Genomsnittslönen för en undersköterska (23 000 kr) och för ett vårdbiträde (22 100 kr) i Täby är högre än i andra jämförbara kommuner i länet. Kommunen är bunden av kommunallagen med lokaliseringsprincip och förbud mot affärsverksamhet. En enskild leverantör kan få ägartillskott, ha stordriftsfördelar och kan erbjuda tilläggstjänster.

Vidtagna åtgärder är i nuläget otillräckliga
Självklart borde större ansträngningar ha gjorts för flera år sedan. Nu, 2011, är det väl sent. Antalet årsarbetare har minskat från 73 till 66, en halvtid som utvecklingsledare har avvecklats, antalet chefer per anställd kan inte bli lägre, antalet samordnare har minskat från 4 till 3 och två arbetsgrupper har slagits ihop. Återstående åtgärder som nämnts är förändring av arbetstiden och avveckling av två bilar. Även om (vilket är högst osannolikt) personalorganisationen skulle acceptera fler arbetstimmar per vecka utan lönepåslag förväntas ett underskott på flera miljoner 2012.

SLUTSATSER
Den borgerliga majoriteten i Täby har tvingats besluta att lägga ned kommunens hemtjänst. Detta ska inte medföra försämrad kvalitet eller lägre tillgänglighet. Samtidigt måste kontroll och uppföljning av alla aktörer i Täby skärpas. Vi måste veta att skattepengar används rätt och att det finns bra hemtjänst i Täby för alla som behöver.

Beslutet ger två negativa effekter. De som valt kommunens hemtjänst tvingas välja någon annan och om någon av något skäl framöver föredrar kommunal hemtjänst blir valfriheten för vederbörande inte fullständig. Dessutom finns det bland kommunens anställda säkert trogen personal som inte med automatik får nytt jobb hos de företag som får nya uppdrag. Övertalig personal hanteras enligt gängse regler och rutiner. Särskilda insatser kommer att behövas.

Men det är inte möjligt att permanent ge en aktör av många mer pengar än andra. Den som motsätter sig beslutet måste antingen;

a) redovisa ytterligare trovärdiga åtgärder som skulle få kommunens hemtjänst i ekonomisk balans utöver de som chefer och personal gjort och föreslagit eller

b) förespråka att pengen höjs så mycket för alla att kommunens hemtjänst klarar sig och därmed föreslå och finansiera en kostnadsökning på 20 – 30 mkr.

Det är enkelt att tycka att kommunen borde ha egen hemtjänst och det är lika lätt att göra politik av ett svårt beslut. Men det är betydligt svårare att i det faktiska dagsläget tala om hur kommunen skulle kunna behålla hemtjänst i egen regi.

onsdag 2 november 2011

Bristfällig "information" från (S) i Täby

Conny Fogelström är oppositionsråd för (S) i Täby kommun. Socialdemokraterna har 8 mandat av 61 i fullmäktige. Då ca 80 procent av väljarna röstar borgerligt är det en i många avseenden en otacksam uppgift.

Hans uppgift är att granska majoriteten och att framföra kritiska synpunkter. Oppositionen i en kommun är omistlig för demokratin och att han framför kritik är helt naturligt. Men samtidigt som kritik framförs är det viktigt att ge medborgarna en korrekt och komplett bild av vad som sker i kommunen.

Valet gav inte (S) några nya mandat i Täby. Folkpartiet däremot vann 7 nya mandat och har denna mandatperiod 10 fler än (S). Det är förklarligt att Conny Fogelström därför med jämna mellanrum siktar in sina attacker på Folkpartiet.

I valrörelsen ville Folkpartiet återinföra nolltaxan för föreningarna i kommunala lokaler och återställa aktivitetsbidraget till 70 kronor. Under förra perioden sänktes stödet till 50 kronor per aktivitet.

Nolltaxans återinförande var en av 3-4 punkter av 30 som Folkpartiet inte fick gehör för i förhandlingar och kompromisser med övriga allianspartier. Detta har vi redovisat öppet och redan 2 gånger ventilerat utförligt i fullmäktige. I stället höjdes aktivitetsbidraget till 70 kronor redan i år. Majoriteten har också enats om att föreslå en fortsatt höjning till 90 kronor 2012. Så högt har aktivitetsbidraget aldrig tidigare varit i Täby.

Systemet med avgifter för kommunala planer och lokaler har satt sig hyfsat och föreningslivet ”står nu ut” med hyrorna. Höjningen av aktivitetsbidraget till 90 kronor kompenserar gott och väl den avgift föreningarna betalar för barn och ungdomar. Dessutom, och det är viktigt, så gynnar ett högre aktivitetsbidrag alla föreningar, även de med egna eller externt hyrda lokaler. För att inte tala om idrotter som orientering m fl.

I sitt senaste nyhetsbrev ondgör sig Conny Fogelström (S) återigen över Folkpartiets ”svek” och över de konsekvenser som en utebliven nolltaxa får för föreningslivet.

Han väljer i sin ”information” till läsarna att undanhålla det faktum att aktivitetsbidraget ska höjas till 90 kronor. Det är en trist typ av politisk opinionsbildning. Lyckligtvis så är den lätt att genomskåda, inte minst för alla i föreningslivet som gläds åt aktivtetsbidraget.