tisdag 18 januari 2011

Bredd och elit i Täby

För första gången har ett av Sveriges finaste utmärkelse tilldelats en utövare av simsporten. Therese Alshammar, nybliven VM-guldmedaljör, har fått Jerringpriset. Ett jättestort grattis till Therese och till Täby Sim.

Ofta diskuteras idrott i termer av bredd eller elit. Som vanligt i upphetsade och polariserade debatter gäller antingen – eller. Det bästa svaret kan i stället vara både – och. Stora framgångar förutsätter breddverksamhet och att många får chansen till både träning och tävling. Utan elitverksamhet och uppmärksammade framgångar skulle färre ungdomar söka sig till idrotten.

Jag tycker att bredd och elit skulle vara Täbys signum. En bra kombination med tävlingsverksamhet på hög nivå och många unga som har roligt i välskötta idrottsföreningar är något att sträva efter. Täby Sim, Täby Badminton, CaperioTäby (innebandy), Täby Orientering, Täby Gymnastikförening, Näsbyparks TK, IK Frej är bara några exempel på föreningar med både elit och bredd. Det finns fler och jag hoppas att ingen tar illa upp.

Som ny ordförande för kultur- och fritidsnämnden vill jag att kommunens föreningar ska ha bra förutsättningar. Den inslagna vägen med upprustade och nya anläggningar ska fortsätta. Mycket är på gång. Svåra och stora beslut ska fattas om Simhallen och Täby Sportcentrum.

En nyckelfråga för idrotten handlar om det ideella engagemanget och de mångas frivilliga insatser. Signaler jag fått indikerar att detta minskar i vår kommun. Jag har inga belägg för det men om så är fallet är det oroande. När allt kostar och alla ska betala blir det kanske färre som vill engagera sig ideellt. Barn- och ungdomsidrotten står och faller med ideella ledare, välskötta föreningar och engagerade föräldrar. Stabila och vettiga ekonomiska förutsättningar är också en avgörande fråga.

lördag 8 januari 2011

Ny mandatperiod!

Den 20 december 2010 utsåg fullmäktige ledamöter och ersättare i nämnder och styrelser. Folkpartiet och Moderaterna delar på alla ordförande- och vice ordförandeposter. Folkpartiet tar hand om kultur- och fritidsnämnden, barn- och grundskolenämnden, valnämnden, Täby Fastighets AB och Täby Miljövärme AB.

Eva Wittbom valdes till BGN:s ordförande, Fredrik Lind till valnämndens, Hans Ahlgren till fastighetsbolagets, Lars Tunberg till TMAB:s och jag själv till ordförande för kultur- och fritidsnämnden. Till vice ordförande i KFN valdes Birgitta Kaasik (M) och jag ser fram mot ett gott samarbete i Täby-alliansen.

Täby hade tidigare en fritidsnämnd och en kulturnämnd. Som helt ny politiker hade jag förmånen att vara fritidsnämndens ordförande mellan 1988 och 1991 så ämnesområdet känns inte helt nytt. Jag minns att samarbetet med fritidschef Lennart Björk var mycket bra. I nuläget har kultur- och fritidschefen Homar Kadir övergått helt till skolfrågor och en ny verksamhetschef ska rekryteras.

Den politiska majoritetsöverenskommelsen innehåller flera viktiga punkter för kultur och fritid. Det finns hur mycket som helst att ta itu med. I dagsläget försöker jag skaffa mig överblick och besöker olika delar av nämndens verksamhet och träffar personer med idéer och god kännedom om vad som händer.

Nämnden har fyra olika enheter; idrott, anläggningar och föreningsservice, kulturskolan, bibliotek och allmän kultur samt fritidsgårdar. Trots att nämnden är kommunens minsta om vi ser till den ekonomiska omslutningen vill jag påstå att verksamheten berör och är viktig för väldigt många Täbybor.

Jag kommer att göra allt jag kan för att stärka nämndens verksamhet och för att förbättra förutsättningarna för idrott, fritid och kultur i Täby.