onsdag 1 december 2010

Inledning fullmäktige 29 november - budget 2011

Nedan mitt och FP.s inledning på budgetdebatten i Täby 2010

Hr ordförande, ärade ledamöter och övriga

Efter fyra års opponerande känns det lite ovanligt att stå här idag. Men väljarna bestämmer. Runt 80 procent av väljarna röstade borgerligt och valet gav en tydlig signal om behovet av ett bredare och förändrat borgerligt styre.

Folkpartiets besked till väljarna var glasklart. För att ingå i en majoritet måste vi kunna visa att det vi sökt väljarnas stöd för får genomslag i kommunens politik. Vi är nöjda med den överenskommelse som träffats. Vi har inte fått igenom allt – men det handlar alltid om att både ge och ta.

Först vill jag yrka bifall till majoritetens förslag. Glädjande nog utvecklas ekonomin bättre än tidigare prognoser och vi har kunnat tillföra angelägna resurser på olika områden och ändå få en hyfsad buffert.

Det omfattande besparingsprogrammet för 2010 – 2012 är i stora delar genomfört eller påbörjat. Under 2011 ska vi inför 2012 noggrant analysera och följa upp effekterna av dessa. Akuta justeringar kan som alltid göras redan 2011.

Jag ska inte gå in i enskilda delar av budgeten. Det får andra göra i samband med behandlingen av de olika nämnderna. I stället vill jag lyfta fem utmaningar, utan rangordning, som jag och Folkpartiet ser för Täby.

• Medborgarperspektivet
Kommunens legitimitet och styrkan i varumärket bygger främst på hur våra egna medborgare ser på kommunen i stort. Väljarna har stakat ut den politiska inriktningen och utsett majoriteten som ska styra - så fungerar demokratin.

Att på bästa sätt balansera och ta tillvara olika åsikter och intressen är en viktig del. Öppenhet, insyn, delaktighet, service och effektivitet är andra nyckelfaktorer. Alla medborgare är kommunens ägare och finansiärer – och kommunen är till för alla.

Oppositionen och kommunens mindre partier har fått förbättrade arbetsvillkor, och det är bra.

• Den långsiktiga utvecklingen
Täby behöver fler invånare. Vi ska växa i kommunens centrala delar. Befolkningsökningen ska styras av verkligheten och av omvärlden; ekonomi, marknaden, natur, grönområden och av vår gemensamma livsmiljö. Miljöarbetet kommer att betonas hårdare framöver. Vi ska gå i takt med Stockholmsregionen och det är bra att 80 000 invånare inte längre är ett uttalat mål.

Det behövs större variation av olika bostadstyper och olika boendeformer. Också unga människor ska kunna bo i Täby, både nya och gamla Täbybor.

Bättre kollektivtrafik är en nyckelfråga. Den järnvägsutredning som ska göras för 20 mkr om 7 – 10 år måste göras snarast. Tunnelbana, pendeltåget Roslagspilen eller Roslagsbana är frågan. Här, om någonstans, behöver vi diskutera förskottering och ytterligare samarbete mellan NO-kommunerna.

• Ekonomin
Ekonomin ska vara i balans. I nuläget ser jag varken skattesänkningar eller skattehöjningar. Mycket stora investeringar väntar och våra fastigheter måste underhållas bättre. Noggranna analyser och prioriteringar är nödvändiga.

• Välfärdens kärna
Är ett viktigt men något oklart begrepp. I Folkpartiets värld handlar det i första hand om barn, unga, äldre och medborgare som av olika skäl behöver sin kommun mer än andra. För oss är verksamhetsform inte avgörande. I stället vill vi betona tillgänglighet, kvalitet, mångfald, valfrihet och valuta för skattepengarna.

Effektivitet är inte bara låga kostnader och allt kan inte mätas med nyckeltal. Vi har i de flesta avseenden låga kostnader i jämförelse med andra. Det ska vi ha - och att kontinuerligt analysera om och hur pengarna kan räcka är en huvuduppgift.
Med fler kommunala förskolor stärks mångfalden och valfriheten.

• Kultur och fritid
För oss och övriga partier i majoriteten är kultur och fritid viktigt. I första hand för barn och ungdomar, men inte enbart. Det är också en avgörande fråga för familjer som överväger att bosätta sig i Täby. Vi har enats om viktiga förändringar och nya satsningar. Den nya nämnden har en spännande och viktig mandatperiod framför sig.

Demokrati är inte alltid enkelt. Jag vill avsluta med en betraktelse av signaturen Kajenn, länge verksam i Svenska Dagbladet.

Demokrati betyder att folket självt bestämmer,

Ett ädelt skick som pryder det folk som saken gäller.

Den sko som stundom klämmer är att det folk som lyder det folk som styr och

ställer har andra attityder än folk som styr, o jämmer.

Och att de gnyr och gnäller är inte trevligt heller.