söndag 19 september 2010

Tack alla som på något sätt stöttat oss

Från 11 till 18 mandat och runt 29 procent (från 17,6).

I Täby.

Jag kände på mig att det skulle gå bra i Täbyvalet, men att det skulle bli så här bra kunde ingen riktigt tänka sig.

Stort tack alla Täbybor och stort tack till alla på något sätt bidragit. Extra stort tack till våra kandidater, medlemmar och övriga valarbetare. Nu är det vila, svampplockning och reflexion som gäller ett tag.

De viktiga frågorna nu handlar om att tyda och konkretisera vad väljarna i Täby faktiskt har sagt och sen göra vårt yttersta för att detta också ska avspeglas i Täbypolitiken.

Än en gång stort tack och på återhörande!

söndag 5 september 2010

Hyresrätten het i Täbys valdebatt

I går, lördag 4 september, ordnade Hyresgästföreningen debatt i Täby Centrum. Ämnet var förstås bostäder i allmänhet och lägenheter med hyresrätt i synnerhet.
I Täby finns knappt 2 000 hyresrätter av ca 12 000 lägenheter. Andelen hyresrätter i Täby är således bland de lägsta i landet.

I slutet av 1990-talet sålde Täby sitt allmännyttiga bostadsföretag Täbyhus till Skandia. Sedan dess har bolaget sålts vidare och i princip alla hyresrätter ägs i dag av Akelius. Allt fler hyresrätter i Täby omvandlas till bostadsrätter. Inte bara Akelius bostadsbestånd utan också flera av kommunens få privata hyreslägenheter. Föreningen Kotten vid Viggbyholms station har omvandlats och diskussioner och ansträngningar pågår både i Södra Hägernäs och i området Fregattvägen i Näsbypark. Akelius verkar vara klart pådrivande för ombildningar och kan på olika sätt öka hyresgästernas intresse för detta.

Det finns ekonomiska och finansiella förhållanden som försvårar produktion och ägande av hyresrätter. Allt i den vägen bör analyseras noga och följas av förändringar.

Folkpartiet drev i förra majoriteten igenom att minst 10 procent av nya lägenheter som byggs ska vara med hyresrätt. Den ambitionen lever kommunen upp till. Men när omvandlingstakten ökar och nyproducerade hyresrätter inom några år blir bostadsrätter förblir antalet hyresrätter i Täby för lågt.

I debatten framförde jag Folkpartiet i Täbys åsikt. Av flera skäl behövs det fler hyresrätter i Täby. För det första är efterfrågan stor och behovet är påtagligt. Täby har besvärande få ungdomar mellan 20 och 35 år och genomsnittsåldern i kommunen ökar. Även andra människor, också äldre, vill bo i hyresrätt. Det finns Täbybor som inte kan eller vill binda eller låna de pengar som krävs för att köpa en bostad.
Oavsett vad en politiker själv föredrar måste vi respektera och utgå från invånarnas preferenser. Först då kan det bli verklig mångfald och ökad valfrihet.

För det andra behöver arbetsmarknaden i Täby, både offentlig och privat, arbetskraft som idag pendlar hit från andra förorter. De har helt enkelt inte råd att bo i Täby. Redan idag upplever näringslivet detta som ett problem, och lägenheter som byggs och ska byggas på Hägernäs Strand och i Täby Centrum är bostadsrätter med höga insatser.
Vi bejakar reglerna för omvandling av hyresrätter. De måste vara desamma i hela landet. I många kommuner är det angeläget att dela upp allmännyttan och få fler bostadsrätter. Vår ambition är att på alla tänkbara sätt medverka till att det byggs fler hyresrätter i Täby. Jag är övertygad om att det är möjligt. Men om regler och ekonomi även i fortsättningen gynnar och påskyndar omvandlingar till bostadsrätter finns det kanske bara en väg att pröva.

Med ett eget allmännyttigt bostadsföretag kan ett klokt planerat bestånd av hyresrätter bli permanent. Jag är principiell motståndare till kommunala företag, men här finns det kanske ingen annan lösning. Om en politiker tycker att det ska finns hyresrätter i Täby måste man också gå vidare och fundera på hur det ska kunna bli så. För övrigt tycker vi att det också raskt ska byggas fler studentbostäder i Täby.