måndag 30 augusti 2010

Förskolefrågorna pressar Täbymoderaterna

Idag, knappt tre veckor före valet, kommer överraskningar från Täbymoderaterna. I sitt nyhetsbrev meddelar Leif Gripestam (M) att Moderaterna knackat dörr och lyssnat på folket. Moderaterna vill ge barn till föräldralediga 25 timmars förskola och resurser ska tillföras för att minska barngrupperna.

Det är givetvis utmärkt att Moderaterna vaknat, frågan är bara om dessa besked också kommer att gälla efter valet.

Under ett års tid har Folkpartiet fört fram förslag i samma riktning, men vi har mött kompakt motstånd från M och KD i Täby. Vi har kallats allt från lättsinniga till populistiska och när besluten togs för 2010 och 2011 var en sådan här inriktning helt omöjlig.

I sakfrågan är det ofta bäst för det äldre barnet att kunna vara kvar i förskolan även om ett yngre syskon är hemma med en av föräldrarna. Någon generell regel är svår att hävda.

I Gripestams nyhetsbrev nämns inte KD, har de också ändrat sig?
Frågan kan låta gnällig, men är det trovärdigt att lämna dessa besked till Täbyborna tre veckor före valet?

onsdag 18 augusti 2010

Kulturfrågor tillhör också valrörelsen

Kulturpolitiken i Täby under de gångna fyra åren har oroat många engagerade medborgare. I det styrande moderata partiet finns sedan flera år en debatt om kommunens engagemang för kulturfrågor. Här betonas ofta att kultur (och fritid) är en ”frivillig” kommunal uppgift. Kultur och fritid sägs inte tillhöra ”välfärdens kärna”, vilket i realiteten betyder att kommunen helt ska ta sin hand från sådan verksamhet.

Under den gångna perioden har många förslag avvisats i Täby. Här kan nämnas besök av Parkteatern, en officiell kulturnatt, ett kommunalt kulturprogram och upprättandet av en biblioteksplan. Bakläxa gavs på försöket att avgiftsbelägga utlåningen av CD-skivor. Två biblioteksfilialer lades något oväntat ned. Ett förslag att låna ut böcker via Internet lanserades under pompa och ståt i pressen utan någon fortsättning.

Antalet beslut med negativa följder för kulturlivet kan göras lång och sannolikt har det breda missnöjet noterats av kommunens styrande politiker.
Resultatet blev att beslut fattades om en kulturvecka i Täby. Så blir det också, vecka 35, och kommunens tjänstemän har gjort ett spännande, bra och omväxlande program.

Nämndens ordförande har många gånger begärt att de politiska partierna i Täby ska bidra till kulturveckan. Han har t o m utmanat övriga partier.
Folkpartiet i Täby har tagit detta på allvar och arrangerar den 5 september kl 19.00 en kväll för kulturen på Tibble teater. Tibble teater har en stolt tradition och många av dagens kända kulturarbetare har fostrats här. Då Tibble teater i princip är lagd i malpåse och behöver renoveras är kvällen också en kväll för Tibble teater.

Det blir förstås olika kultur- och underhållningsinslag, men också två samtalsteman. Det första handlar om hur kulturpolitiken för en kommun kan eller ska se ut och det andra samtalet handlar om betydelsen av en kulturscen som Tibble teater.
Under kvällen kan du se och höra Mats Randér, Helge Skoog, Peter Getz, Dorotea Bromberg, Jasenko Selimovic, Per Svensson, Anna Ploby, Ung Teater i Täby, Täby kulturskolas Flöjtorkester med Eva Wiström, Octavian Badéa och Nicke Wagemyr.

Biljetterna kostar 50 kronor styck och kan beställas på pg 80134 – 0 FP Täby.

Återstående biljetter säljs i entrén.

Mer information om kvällen finns på www.folkpartiet.se/taby.

Alla är hjärtligt välkomna.