fredag 26 februari 2010

Täbymoderaterna för medvetet medborgarna bakom ljuset

Du som läser detta ombeds reflektera noga. Ibland går det så fort att det är svårt att hänga med. Täbys ekonomi är det centrala. Sen alla larmrapporter och dystra prognoser för skatteintäkterna förra våren har mycket hänt.

Fjolåret handlade som alla minns uteslutande om kris, panik och kommande katastrofer. Med utgångspunkt från detta kastade moderaterna i juni sin egen tvåårsbudget överbord och beslutade om tuffa nedskärningar 2010 – 2012. Ett 80-tal besparingsförslag klubbades snabbt och 60 mkr skulle bort redan 2010. Skolor, förskolor och äldre skulle stå för nästan hela summan.

Folkpartiet svalde inte detta. Vi tyckte att besparingar på 25 mkr var acceptabla och på samma sätt som gjorts i alla tider i Täby tar vi ställning till 2011 först när kunskap och förutsättningar faktiskt finns. Dessutom hade vi egna besparingsförslag.

2009 blev plötsligt mycket bättre än väntat. Överskottet blev hela 159 mkr. 65 av dessa föreslås gå till reserven för underhåll och 25 mkr flyttas över till 2010. När budgeten togs i november fanns många ljuspunkter men moderaterna höll fast vid nedskärningsplanen. Nu har också KD tagit avstånd från alla sina tidigare framförda synpunkter och lojalt anslutit sig till moderaterna. Kommunens budget för 2010 räknar med ett överskott på 28 mkr. Folkpartiets budget stannar vid ett plus på låga 2-3 mkr.

Nu anfaller Leif Gripestam (M) återigen (i Täby Allehanda) folkpartiet i Täby. Rut Casselbrant (KD) har lydigt anslutit sig. Folkpartiet budget leder ovillkorligen till skattehöjning 2011, påstår de. Detta trots att vi själva ännu inte tagit ställning till 2011! Vidare påstås att vi medvetet lägger underbalanserade budgetar. Det är fantastiskt att folkpartiets budget för Leif Gripestam verkar så mycket viktigare än verksamheten i kommunen och nedskärningarnas effekter för Täbyborna.

Nu finns (15/2) nya prognoser för 2010 – 2012. I år blir Täbys skatteintäkter 50 mkr bättre än vad som antogs i november och trenden fortsätter 2011 – 12. Alltså kommer Täby i år sannolikt att få ett överskott på över 100mkr. Ökningen därefter är beräknad till 25 – 30 mkr per år.

8 mars ska kommunstyrelsen besluta om PLU (planeringsunderlag) för 2011 och framåt. Märkligt nog redovisas fortfarande 28 mkr som resultat för 2010. De följande åren är väsentligt uppräknade. I inledningen till ärendet talas om kommande skattesänkningar.Från katastrof och nedskärningar till skattesänkningar på fyra månader. Här går det fort.

Gripestam (M) vill inte öppet säga att det viktigaste målet är att slå de andra kommunerna i tävlingen om landets lägsta kommunalskatt. Trots ett kommande resultat på över 100 mkr och moderata drömmar om nya skattesänkningar kommer Gripestam också att fortsätta påstå att folkpartiet är lättsinniga, att vi medvetet underbalanserar budgeten och att vi tvingas höja skatten.

I år prioriterar vi verksamhet för ca 30 mkr mer än moderaterna. Det är befogat.

tisdag 23 februari 2010

Mosstorpsbacken – en liten pärla mitt i Täby

Mosstorpsbacken i Täby ligger i Roslags Näsby, några hundra meter från stationen. Backen är förhållandevis brant, ligger i norr och planar ut på Mosstorpsfältet. Här startade en gång Täby Slalomklubb sin verksamhet. Under flera år fanns här en enkel lift och belysning. Backen och fältet är ibland en populär samlingsplats för skidåkning utför och för åkning med pulka och tefat. På fältet går det utmärkt att göra skidspår, särskilt för barn och ungdomar.

För något år sedan förslog Folkpartiet att backen skulle göras i ordning. För en mindre kostnad skulle backen kunna förses med en enkel lift, belysningen skulle kunna göras i ordning och några längdspår vore inte något problem att köra upp. Vid köldgrader i december skulle konstsnö kunna grundlägga ett bra underlag för säsongen.

Vi hade kontakt med dåvarande ordförande för Täby Slalomklubb som ställde sig mycket positiv. Här finns fantastiska möjligheter, framför allt för yngre barn. Förslaget var att kommunen skulle utreda förutsättningarna för ett iordningställande av Mosstorpsbacken – ett stadion för vinterlek.

Svaret kom sent våren 2008. Kommunens majoritet ansåg att förslaget krävde alltför stora resurser som inte rymdes i den befintliga budgeten. Dessutom motiverades ett avslag på motionen med att väderleken inte varit gynnsam för skidåkning.

I debatten hänvisades sen också till planerna på en inomhusskidbacke i Ullna, Ullna Event Resort. På Ullnatippen planeras skidåkning både inom- och utomhus, rejält med liftar, restaurant, hotell, äventyrsbad och andelslägenheter. I pressklippen läser jag från 2005 att Täby enligt Sofia Paulsson (M) ska få detta underverk ”inom några år”. I ett större uppslag något senare deklarerar Leif Gripestam (M) att han räknar med att sätta spaden i marken år 2008.

Det var nu länge sedan vi hörde något om detta storstilade projekt. Det vore spännande om det kunde realiseras (givetvis utan kommunalt stöd). Men varför inte ställa i ordning den enkla och mindre glamourösa Mosstorpsbacken så länge? Och brist på snö är det inte varje år.

lördag 20 februari 2010

Täby – Arlanda på 30 minuter

Den som vill åka kollektivt från Täby till Arlanda måste åka via Stockholm för att ta Arlanda Express eller flygbussen. Resan tar minst 60 minuter.

Nu finns ett fantastiskt förslag som skulle halvera restiden från Roslags Näsby sett. Företrädare för SL besökte nyligen Täby och berättade om möjligheterna. En idéstudie som i princip är en regelrätt förstudie (utan samråd) visar att det egentligen knappt finns några invändningar mot planerna på en förlängning av Roslagsbanan till Arlanda.

Från Vallentuna kommun till Arlanda är det bara ca 13 km. De enda problemen utgörs av en del riksintressen i form av fornlämningar. Men SL ser flera olika sträckningar som tänkbara. Luftfartsverket har varit med och realistiska möjligheter till en hållplats mellan terminal 4 och terminal 5 finns. Roslagsbanan skulle sen kunna fortsätta till Märsta för andra tåganslutningar.

Ett av de stora problemen för Arlanda idag är utsläppen från allt fler bilar. Det är taxibilar, flygresenärer, folk som arbetar på Arlanda och många som ska lämna eller hämta med bil. Uppskattningar pekar på ett tänkbart antal resande med Roslagsbanan på över 10 000 per dygn.

Kostnaden kan landa på 2-3 mdr. Om allt skulle gå smidigt är det möjligt med invigning 2017 – 2018. SL:s styrelse behandlar ärendet den 23 mars. Nu finns alla möjligheter till en enkel, framsynt och miljövänlig investering. En investering som i motsats till många andra bygger på något som redan finns och som dessutom ska rustas upp under de kommande åren.

Det är sällan vi ser så klockrena investeringar. Pengarna kan komma från olika håll, t ex från staten, SL och Roslagståg. Om allt annat går som det borde gäller det att skaka fram dem. Och varför inte en bra investering i Stockholms Nordost/Roslagens kollektivtrafik som inte behöver 30 – 40 år eller mer av utredning och osäkerhet.

onsdag 17 februari 2010

Om valfrihet och mångfald i Täby

I Täby finns ca 27 000 hushåll. Knappt hälften av dessa finns i flerbostadshus. Antalet hyreslägenheter är runt 2 000. Kommunen (Moderaterna + KD) sålde hösten 1999 kommunens fastighetsbolag Täbyhus till Skandia. Skandia sålde vidare till Akelius som lovade långsiktighet vilket alla partier och hyresgäster var nöjda med.

Nyligen har 150 lägenheter vid Viggbyholm sålts och nu föreslås ombildning av 400 lägenheter i Vallatorp och Näsbypark. Mycket talar för att denna generation Akelius är ute efter snabba pengar. Hyresgästföreningen hävdar att strategin går ut på att medvetet strunta i underhåll och skötsel för att motivera hyresgästerna att köpa lägenheterna. Kommunen är på väg att bli en kommun utan hyresrätter. I Täby produceras bara några 10-tal nya hyreslägenheter per år.

I Mitt I Täby uttalar sig kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M),han är inte orolig. ”Vi kan inte göra något åt det. Det här är upp till ägarna och hyresgästerna. Det är inte politikernas sak att förhindra det. Akelius har sagt att de vill förvalta hyresrätter långsiktigt och det hoppas jag att de ska göra, säger han.”

Det är i och för sig korrekt. Men kanske är det dags att framhålla värdet av mångfald och valfrihet även när det gäller boendeformer. Många vill bo i en hyresrätt och Täby är i skriande behov av bostäder för människor som inte vill eller kan betala köp på 1,5 - 6 mkr för en bostad. Det är inte mer lockande att pendla till jobbet i Täby från andra förorter än tvärtom. Det är i allra hösta grad en politisk uppgift att sörja för medborgarnas bästa och för mångfald och valfrihet även i boendet.

Med en pragmatisk inställning som inte utgår ifrån den boendeform jag själv föredrar är det ibland viktigt med fler bostadsrätter och ibland behövs det fler hyresrätter. I en kommun med enbart hyreslägenheter skulle jag förstås tala för fler bostadsrätter. Finns det (nästan) bara bostadsrätter måste krafttag tas för fler hyresrätter. Medborgarnas åsikter och preferenser ska respekteras även om jag själv föredrar något annat. Det är riktig valfrihet.

fredag 12 februari 2010

Ännu mer betygsförvirring – betyg på lärarna

Betyg är ett ord som bör hanteras med stor varsamhet. Många tror att införandet av betyg, gärna i riktigt många steg och väldigt tidigt, löser alla skolans problem. Det torde inte finnas några bevis för att detta är riktigt.

Nu ska dessutom på sina håll eleverna betygsätta sina lärare. I debatten finns också frågan om lärarnas löneutveckling ska påverkas av elevernas betygsättning. Detta måste ju vara en av de mer befängda idéerna på mycket länge. Men, å andra sidan finns det politiker som på allvar menar att lärarnas löner ska påverkas av de betyg eleverna uppnår. Studiemotiverade elever med bra stöd hemifrån = hög lön för läraren. Kämpa med omotiverade elever = låg lön.
Det är nästan lika vansinnigt.

Ordet betyg är ofta magiskt. Rangordning och urval underlättas av betyg, men blir det relevant och rättvist? Utvärderingar, resultatkontroll och allehanda viktiga bedömningar kan göras utan betyg. Jag har själv i många år använt anonyma utvärderingar av undervisningen och mig själv som lärare i gymnasiet. Oavsett om eleverna var nöjda eller missnöjda var det nyttig information.

Täby kommun har nu infört utvärdering av lärarna på bred front och mer betonat utvärdering än betygsättning. Det är bra. Dessutom berör detta år 6 – 9 i skolan. Tidigare än så ska det inte göras, i varje fall inte på samma sätt. Eleverna får själva t ex bedöma om de:

- uppmuntras att ta ansvar för eget lärande
- tycker att framförda åsikter tas på allvar
- förstår mål och kriterier
- av läraren får den hjälp som behövs
- tycker att läraren behandlar eleverna respektfullt
- tycker att läraren är förberedd inför lektionerna
- tycker att läraren varierar undervisningen

Täbys modell handlar inte om betygsättning av lärare. Utvärderingen är tänkt som hjälp för läraren att utvecklas och förbättra sitt arbete. Till viss del handlar det också om elevinflytande. Men lärarna ska inte rangordnas med några betyg och givetvis ska inte lönen sättas på sådana grunder.

Det är bra att äldre elever får utvärdera lärarna och undervisningen, men ordet betygsättning ska undvikas. Dessutom är det viktigt att detta görs seriöst. Risken för missgrepp och ovidkommande påverkan är påtaglig.

onsdag 3 februari 2010

Nu går skam på torra land

Johan Taube, ordförande i stiftelsen Karby Gård, är sedan slutet på 1990-talet en uppskattad konferencier på Täby kommuns galakvällar då bland annat kulturpriset delas ut. I fjol fick han också äran att vara konferencier på Täby kommuns nationaldagsfirande. Den 6:e juni firas just på Karby Gård och på programmet står bland annat middag och välkomnande av nya svenska medborgare.

I valet 2006 ställde Johan upp för moderaterna i Täby och blev invald i kultur- och fritidsnämnden. I höstas meddelade Johan att han lämnar moderaterna och sina uppdrag för att i valet 2010 kandidera för Folkpartiet.

Nu får hans ställningstagande konsekvenser. En tjänsteman på kulturförvaltningen framförde per telefon att en överordnad meddelat att han inte får fortsätta sitt uppdrag den 6:e juni. Detta är helt uppenbart en följd av hans politiska engagemang för Folkpartiet. Med största sannolikhet har nämndens politiska ordförande, i stället för att själv ta ansvar för sitt beslut, gett uppdraget till enhetschefen, som i sin tur lämnat det vidare.

Johan är en uppskattad och omtyckt kulturpersonlighet i Täby, och ingen kan säga något annat än att han är mycket lämpad för uppdraget. Detta är rent ut sagt bedrövligt. Det är viktigt att skilja på sak och person. Och allt får inte förvandlas till ångestfylld partipolitik.